Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Afzet cantharellen teleurstellend"

Het overwegend natte en koude weer van de afgelopen weken heeft een merkbare invloed gehad op de afzet aan de horeca. "Dit is vooral merkbaar bij een seizoensgebonden product als cantharellen. De afzet van cantharellen is tot nu toe dan ook nogal teleurstellend geweest," zegt Harvinder Singh Parhar, gespecialiseerd groothandelaar in paddenstoelen op de Groothandelsmarkt van Frankfurt en Managing Director van Ludwig-Reuter GmbH & Co KG, dat daar gevestigd is.


Harvinder Singh Parhar biedt zijn klanten momenteel voornamelijk producten uit Wit-Rusland aan. Het seizoen begon met paddenstoelen uit de Balkan.

Op dit moment komen de wilde paddenstoelen die populair zijn in Duitsland voornamelijk uit Wit-Rusland, terwijl de eerste hoeveelheden uit Litouwen ook al op de markt komen. Parhar: "Afhankelijk van de variëteit worden de cantharellen aangeboden voor 9 tot 12 euro/kg, waarbij de kant-en-klare producten iets duurder zijn. Alle soorten zijn momenteel in meer dan voldoende hoeveelheden beschikbaar om aan de beperkte vraag te voldoen."

In de categorie wilde paddenstoelen worden cantharellen traditioneel geflankeerd door eekhoorntjesbrood. "We bieden wel product aan uit Oekraïne en Roemenië, maar ik zou eekhoorntjesbrood vooral omschrijven als een herfstactiviteit. Vanaf eind augustus neemt de vraag meestal aanzienlijk toe. Er is echter ook een korte piek in de aanloop naar Kerst, wanneer we bijvoorbeeld goederen vanuit Zuid-Afrika per vliegtuig aanbieden," zegt Parhar over de rest van het seizoen voor eekhoorntjesbrood.


Ludwig Reuter GmbH levert onder andere aan restaurants, hotels, zorginstellingen, kinderdagverblijven en cateraars. Het hart van het bedrijf is de standverkoop in de centrale markthal van de Groothandelsmarkt in Frankfurt.

Sombere stemming
Naast seizoensgebonden wilde paddenstoelen biedt Reuter ook allerlei soorten gekweekte paddenstoelen. Het basisassortiment omvat zowel paddenstoelen uit Polen als koningsoesterzwammen en shiitake van binnenlandse oorsprong. "Je merkt gewoon dat alle gekweekte paddenstoelen de neiging hebben duurder te worden, wat duidelijk te wijten is aan de gestegen kosten, vooral transport en energie. In dit opzicht is de huidige stemming in de paddenstoelensector nogal somber."

Over het algemeen is de paddenstoelensector, of het nu gaat om wilde of gekweekte paddenstoelen, de laatste jaren moeilijker geworden, vervolgt de groothandelaar. "Tot 10-15 jaar geleden waren we een van de weinige paddenstoelenspecialisten in het lokale verscentrum; tegenwoordig biedt bijna iedereen het hele assortiment aan, inclusief wilde en gekweekte paddenstoelen. In dit opzicht denk ik dat de markt concurrerender is dan een paar jaar geleden."

Voor meer informatie:
Harvinder Singh Parhar
Ludwig-Reuter GmbH & Co KG
Josef-Eicher-Straße 10
60437 Frankfurt, Duitsland
Tel.: +49 (0)69 446260
[email protected]
www.ludwig-reuter.de

Publicatiedatum: