Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mesfruits (Frankrijk)

"We hebben minstens dezelfde appelprijzen nodig als vorig jaar"

De start van het Franse appelseizoen verliep vorig jaar vlekkeloos: er waren geen grote voorraden meer van de vorige oogst, ook niet van het zuidelijk halfrond, en het prijsniveau was veel beter dan in 2022-23. Maar hoe is het vervolgens gegaan? Aan het begin van dit nieuwe seizoen maakt François Mestre, directeur van Mesfruits, een bedrijf uit Cavaillon, een eerste balans op en stippelt hij de lijnen uit voor het komende seizoen, met name voor het zuidoosten van het land.

"Minstens dezelfde prijzen nodig als vorig jaar"
De verkoopprijzen zijn het hele seizoen al vrij hoog. "Maar dat is ook nodig gezien de explosie van de teeltkosten. We hopen op minstens hetzelfde prijsniveau dit jaar." Wat de consumptie betreft, is het geen grote verrassing dat de appelen, in tegenstelling tot het zomerfruit, geprofiteerd hebben van de regenachtige lente en zomer. "We hadden onze voorraad vrij fors zien slinken, vooral in mei. Nu naderen we het einde van het seizoen, met een lege markt voor de tweekleurige appelen en wat overgebleven voorraden van Goldens." Golden heeft te kampen met een tragere verkoop dan zijn neefjes, maar vooral met een gebrek aan prijselasticiteit. Het is immers een appel die al zo lang in zakken wordt verkocht tegen promotieprijzen dat het moeilijk is om de prijzen voor dit segment nu te verhogen.

"Dogma van overkwaliteit"
Een ander probleem voor Golden is volgens François het "dogma van overkwaliteit". Volgens hem zou de wildgroei aan BOB- en BGA-regelingen schadelijk kunnen zijn voor een appel die doorgaans heel gemakkelijk te telen is. "Want de verschillende specificaties, die oorspronkelijk bedoeld zijn om de appel te onderscheiden van andere appelen, leiden uiteindelijk tot technische impasses, die alleen maar zullen toenemen door de klimaatverandering, het kleinere aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en het gebrek aan water. Deze impasses zijn synoniem met opbrengstverliezen, die we moeten compenseren met hogere verkoopprijzen – €4 tot €5 in het schap –, wat dan weer de aankoop afremt. Uiteindelijk zijn sommige telers gedwongen om hun Golden Delicious boomgaarden te rooien bij gebrek aan lonende prijzen."



Zuidoost-Frankrijk: een mooie oogst in het vooruitzicht
De natte lente en de warme zomer zullen gunstig blijken te zijn voor de ontwikkeling van het fruit. "De natuur is dit jaar vrij genereus geweest en we zullen een zeer goede oogst hebben in ons teeltgebied. Ondanks de regen zijn er geen schurft- of bladluisproblemen te melden. De volumes en de kwaliteit zijn goed. Alleen had de Pink Lady oogst van de jonge boomgaarden dit jaar iets groter moeten zijn. Gala en Elstar, die over een paar weken geplukt zullen worden, kleuren al heel goed. Het komende seizoen is veelbelovend, temeer daar dit jaar waarschijnlijk op een lege markt wordt gestart."

Voor meer informatie:
Mesfruits
8258 chemin des châteaux les Vignères
84300 Cavaillon (Frankrijk)
Tel: +33 (0)4 90 71 28 36

Publicatiedatum: