Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Elenbaas, De Zeeuwse Zonnekers: "Met eigen afzet beuren we een euro per kilo meer"

“Uitdagend kersenteeltjaar, maar afzet verloopt prima”

Tholen - Met name de oogst van de vroege kersen ging bij Zeeuwse Zonnekers niet zonder slag of stoot. "De nattigheid, maar ook de perikelen rond de toegelaten middelen zorgden voor een hele strijd. De kwaliteit was in het begin van het seizoen iets moeizamer, maar vanaf de Kordia's hebben we weer hele mooie kersen tot onze beschikking", vertelt Johan Elenbaas.

"We hebben nog zo'n twee weken te plukken. Momenteel zitten we vol in de Kordia en Karina -kersen. Eind van de week gaan we de Regina plukken. De bomen hangen bij ons mooi vol. Het heeft nogal veel gestormd de afgelopen weken, maar op de kwaliteit heeft het nauwelijks effect gehad", constateert de Zeeuwse teler. "In België, waar minder kersen overkapt zijn, is het aanbod kwalitatief goede kersen naar verluidt wel wat lager."

Over de vraag heeft de teler niets te klagen. "We hebben programma's lopen met verschillende supermarkten in Nederland. Dat verloopt prima en de kersen gaan vlotjes weg." Eerder besloot Elenbaas afscheid te nemen van zijn coöperatie en de kersenafzet zelf ter hand te nemen. "Dat hadden we veel eerder moeten doen, voor ons is het een verschil tussen een droge en een belegde boterham."

"Wij geloven sterk in coöperatieve samenwerking, maar zoals er nu met telers wordt omgegaan vind ik erg zorgelijk. Nu we de afzet zelf doen, beuren we wel een euro per kilo meer", vervolgt de kersenteler. Hij legt de kersen voor het overgrote deel vooraf vast. "We willen vooraf afspraken maken en niet afhankelijk zijn van de daghandel die de kersen wel of niet wil kopen en zich laat leiden door bijvoorbeeld de prijs in België."

De belangrijkste ontwikkeling van dit jaar is dat Zeeuwse Zonnekers heeft geïnvesteerd in de aanplant van vroegere rassen om de retail nog langer te kunnen bedienen en ook de oogstmedewerkers langer werk te verschaffen. "We willen minder toe naar één piek en de oogst meer gaan spreiden. De komende jaren zal moeten uitwijzen hoe succesvol dat is."

Voor meer informatie:
Zeeuwse Zonnekers
Langeweg 34
4341 RE Arnemuiden
Tel: +31 (0)6 24 20 97 45
[email protected]