Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Victor van Turenhout, OV Fruit

"Flink citroenentekort verwacht de komende weken"

Tholen - Het Zuid-Afrikaanse citroenen- en sinaasappelseizoen ging bij OV Fruit in Ridderkerk enkele weken geleden al van start. "Maar vanaf vorige week begint de aanvoer echt leuke vormen aan te nemen", vertelt Victor van Turenhout. "Spanje en Egypte zijn erg lang doorgegaan dit seizoen en dat heeft voor de nodige problemen en grote voorraden gezorgd in de markt. Veel mensen hadden gegokt op een herhaling van vorig jaar, maar dat werd dit jaar geen realiteit."

"Inmiddels drogen de volumes vanuit Spanje en Egypte op en aangezien er ook uit Zuid-Afrika nog niet heel veel aanvoer is, verwacht ik dat de prijs de komende weken wel een stijgende lijn zal vertonen. Zuid-Afrika heeft te maken met een goede vraag vanuit de verwerkende industrie en bovendien valt de oogst van citroenen dit jaar ongeveer 60% lager uit. De verwachting is dan ook dat er een zwaar tekort naar citroenen zal ontstaan in de komende weken."

"In de Westkaap zijn er flinke stormen en veel wateroverlast geweest en dat zou ook nog een verder prijsopdrijvend effect kunnen hebben. We krijgen ook citroenen uit Argentiniƫ binnen, maar dat seizoen komt door de regenval later op gang. Door een goede lokale en Amerikaanse markt zijn er vanuit Argentiniƫ sowieso beduidend minder citroenen deze kant opgekomen en momenteel is het in Argentiniƫ extreem koud, met zelfs vorst en sneeuw in sommige regio's, waardoor de oogst opnieuw is uitgesteld."

"Met sinaasappelen heeft Zuid-Afrika eveneens een kleinere oogst, vooral met Navels. Er is een goede vraag naar de dikke maten en de vraag naar kleine maten loopt nog wat achter. Er is nog redelijk wat aanbod uit Egypte, maar als die van de markt zijn, verwacht ik dat ook de vraag naar kleine maten verder toe zal nemen", vervolgt Victor.

Hij noemt de prijzen redelijk goed, maar niet vergelijkbaar met vorig jaar. "Toen verkocht je Valencia's uit Egypte voor 17-18 euro per doos, die brengen nu de helft op. De prijzen voor Zuid-Afrika liggen wel op een goed niveau. Maar we zien wel in de hele handel het effect van de economie. Laatste jaren was die booming, onder meer door de lage rentes. Nu merk je dat de consument meer op de kleintjes let."

OV Fruit, het bedrijf van Victor en zijn broer Oscar, is inmiddels bijna twee jaar onderweg. "We zijn erg tevreden. Het is boven verwachting verlopen en we maken graag van de gelegenheid gebruik om onze klanten en leveranciers te bedanken voor alle steun."

Voor meer informatie:
Victor van Turenhout
OV Fruit
Mob: +31 (0)619944614
[email protected]
www.ovfruit.nl