Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christoph Van Haelst, VHM Fruit Trade:

"Belgische Conference oogst lang niet zo slecht als eerder geschetst"

Tholen - Waar er langere tijd redelijk wat zorgen waren over de komende Belgische perenoogst, ziet Christophe Van Haelst het een stuk positiever in voor de Conference. "In sommige streken ziet het er minder uit, maar wij kunnen toch 80 tot 90 procent van de oogst realiseren. Over het algemeen zullen de volumes misschien een tikje lager uitvallen, maar liever iets minder dan dat er te veel is", zo vertelt de teler en handelaar van VHM Fruit Trade uit het Vlaamse Verrebroek.

"Ik denk dat we wel kunnen spreken van een 'normale' oogst", vervolgt Christophe. "Het is in België niet zo slecht als eerder werd geschetst. In Nederland lijkt het redelijk te hangen en Italie is ook beter dan vorig jaar. In Spanje heb je een streek waar er echt problemen zijn, maar verder zullen zij ook een prima oogst hebben. Een misoogst is het zeker niet en bovendien valt de kwaliteit ook alleszins mee. Hier en daar zullen we nog wel wat plekjes zien, maar de meeste schade van de hagel is er uitgegroeid. Het is product dat we nog prima als klasse I kunnen verkopen, op enkele delen na die echt hard door de hagel zijn geraakt."

Christophe verwacht rond 19 augustus met de pluk van de vroegste Conference te kunnen starten. "Het is een beetje bijgesteld. Eerst dachten we 15 augustus te starten, maar het is nu toch een week later, wat ook goed is voor de maten. Ik denk ook wel dat de markt tegen die tijd leeg zal zijn. Er zitten nog wel wat oude peren, maar die zullen tegen die tijd wel weg zijn. Het kan enkel een beetje duwen op de Corina peren, omdat deze eind juli al zullen verschijnen. Wij verwachten bovendien dat het vanaf midden/eind september pas vlot zal gaan lopen. Van oudsher loopt de verkoop in augustus nog niet zo lekker, waardoor er niet veel kilo's direct van het veld gesorteerd zullen worden. Er is dan namelijk nog te veel zomerfruit in de schappen, zoals aardbeien en frambozen. Dan wordt niet zo snel naar een peer gegrepen."

Al met al verwacht de handelaar een gelijkwaardig seizoen als dit jaar. "We hebben prijzen gehad van 85 tot 95 eurocent in de kist en ik verwacht dat we komend seizoen op een gelijkwaardig niveau terecht zullen komen. Sky high gaat het niet meer worden. Dit jaar hebben veel telers de peren vastgehouden in de hoop dat het weer de lucht in ging, maar dat is een beetje mis gelopen. Je ziet dat het niet altijd kan lukken om de hoge prijzen te bewerkstelligen. Natuurlijk willen sommige telers, die 30 tot 40 procent van de oogst hebben, graag een prijs van 2 euro in de kist, maar dat gaat niet. Als je een 'normale' oogst hebt, zijn prijzen van 85 eurocent tot een euro uit de koeling toch prima prijzen om mee te werken."

Over de andere variëteiten die Christophe teelt is hij wat minder positief. "Comice en Lukassen gaan we een stuk minder van hebben. Die zijn beduidend harder geraakt door het slechte weer in het voorjaar. Echter blijven deze voornamelijk binnen Europa, waar we de Conference echt nodig hebben voor wereldwijde export. Om verre bestemmingen te bevoorraden gaat het prima lukken met de Conference, dus al met al ben ik zeker niet ontevreden."

Voor meer informatie:
Christophe Van Haelst
Van Haelst Fruit / VHM Fruit Trade
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek, België
+32 (0)3 336 16 47
+32 (0)477 77 77 36
[email protected]
www.vanhaelstfruit.be