Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het zal niet langer dan anderhalve week duren voordat we citrus uit Citrusdal hebben"

Citrusdal, een belangrijke citrusleverancier in de provincie West-Kaap, Zuid-Afrika, is al vijf dagen afgesloten van de rest van de provincie. De citrustelers en de gemeenschap wachten op noodplannen van de overheid om toegang te krijgen tot de stad en broodnodig voedsel, medische voorraden, en andere benodigdheden te brengen. Ze hopen ook dat de regen en het overstromingswater zullen afnemen, zodat later deze week een privéweg met een laagwaterbrug van een grote citrusteler beschikbaar komt voor gebruik.

Gerrit van der Merwe Jnr., een teler van ALG Estates en voorzitter van de Citrus Growers Association of Southern Africa (CGA), gevestigd in Citrusdal, verklaart dat het huidige plan is om de privéweg en -brug van een andere grote citrusteler in het gebied te gebruiken. "Het plan is om een privébrug van een grote citrusteler te gebruiken. De overheid en de relevante autoriteiten moeten samenkomen om de opties te bespreken, evenals de verkeersregels die van toepassing zijn als de privébrug wordt gebruikt. We hopen dat we aanstaande vrijdag, of snel daarna, het eerste fruit via deze alternatieve route kunnen vervoeren."

Van der Merwe zegt dat de schade nog in kaart wordt gebracht. "Citrusdal zal een week tot anderhalve week stil liggen. Er zijn veel uitdagingen, maar we denken dat het niet langer dan anderhalve week zal duren voordat we het fruit kunnen vervoeren. Op dit moment ligt de focus op een kortetermijnplan om het benodigde voedsel, medicijnen en andere voorraden de stad in te krijgen. De overstromingen van dit jaar hebben ons vier weken later getroffen dan vorig jaar en hebben veel schade aan de infrastructuur veroorzaakt. De meeste vroege Navels zijn al ingepakt, terwijl we voor de mandarijnen en Valencia's iets later zullen oogsten. De impact op het fruit zal minder groot zijn dan vorig jaar, maar dit zal wel invloed hebben op onze oogstraming.

Onze grootste prioriteit is nu om een humanitaire crisis te voorkomen, omdat het beschikbare voedsel in de stad op kan raken. De meeste mensen in deze stad zijn afhankelijk van de citrusoogst. Als onze sector niet snel weer operationeel is, zullen deze mensen niet in staat zijn om te werken en zich later zelfs het broodnodige voedsel niet kunnen veroorloven."

De telersgroep met de privébrug, die in dit stadium niet genoemd wilde worden, zei dat ze voor het alternatieve plan vertrouwen op de overheid. "Onze lage brug staat nog steeds onder water. We wachten ook tot het water zakt. De overstromingen zijn veel intenser dan vorig jaar. Het is nog te vroeg om de volledige omvang van de schade van alles te bepalen, van de infrastructuur tot de gewassen," merkte de teler op.

Agri Western Cape merkte op: "De overstroomde wegen in en rond Citrusdal werden besproken in een rampenbeheersvergadering met alle hoofdrolspelers die zich terdege bewust waren van de uitdagingen. We hebben nog geen officiële waardebepaling van de schade; we zijn momenteel bezig met een onderzoek samen met het ministerie van Landbouw van de West-Kaap om de schade vast te stellen. Helaas kunnen telers verdere schade niet voorkomen door de sterk stromende rivieren. We roepen telers op alles te doen om de veiligheid van mensen te waarborgen."

De haven van Kaapstad is in het weekend heropend nadat deze gesloten was vanwege het stormachtige weer en de ruwe zee rond Kaap de Goede Hoop.

Voor meer informatie:
Gerrit van der Merwe Jr.
ALG Estates
Tel: +27 22 921 3439
www.algestates.com

Rojeanne de Wet
Agri Western Cape
Tel: +27 71 170 3744
[email protected]

Publicatiedatum: