Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freshfel Europe waarschuwt voor bezuinigen op promotiebudget AGF

Freshfel Europe heeft de Europese Commissie gewaarschuwd in een brief dat de voorgestelde herverdeling van bestaande EU-middelen voor afzetbevorderingsactiviteiten binnen "multiprogramma's" een potentieel risico vormt voor het concurrentievermogen van groenten en fruit in de EU. Daarnaast kan het de vooruitgang belemmeren op het gebied van het promoten van de gezondheids- en milieuvoordelen van AGF.

Freshfel Europe heeft namens de Europese AGF-sector gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie om de begroting voor het beleid ter bevordering van de afzet van land- en tuinbouwproducten de komende drie jaar drastisch te verlagen met 281,7 miljoen euro, wat neerkomt op een totale verlaging van de begroting voor dit populaire GLB-beleid met meer dan 50%. Verontrustend genoeg zijn de budgetten voor 'multiprogramma's', waarbij meerdere lidstaten betrokken zijn, en de eigen afzetbevorderingsprojecten van de Commissie in derde landen volledig geschrapt, zodat alleen de zogenaamde 'eenvoudige programma's' overblijven.

Freshfel Europe uitte bezorgdheid over de impact op het concurrentievermogen van groenten en fruit in de EU, evenals over de continuïteit van essentiële afzetbevorderings- en marketingactiviteiten die deels worden gefinancierd uit de EU-begroting. Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, verklaarde: "Terwijl de EU haar promotiebudget verlaagt, blijven mondiale concurrenten zoals de VS miljoenen investeren in het promoten van hun voedsel- en landbouwexport. Dit benadrukt de dringende noodzaak van een krachtig afzetbevorderingsbeleid van de EU om ons wereldwijde concurrentievoordeel te behouden."

Een zwak afzetbevorderingsbeleid zal aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor de Europese inspanningen om de samenleving en consumenten te informeren over de gezondheids- en milieuaspecten van voeding. De dagelijkse consumptie van groenten en fruit wordt momenteel geschat op 340 gram per persoon, lager dan de WHO-aanbeveling van 400 gram, cruciaal voor het bestrijden van niet-overdraagbare ziekten en obesitas. De Noordse Raad beveelt zelfs een dagelijkse consumptie van 800 gram groenten en fruit aan: 400 gram voor gezondheidsvoordelen en 400 gram om negatieve milieueffecten te compenseren. Een consumptie van 340 gram is duidelijk onvoldoende om deze dringende gezondheids- en milieuproblemen aan te pakken.

Philippe Binard voegde hieraan toe: "In een tijd van geopolitieke instabiliteit en economische onzekerheid, die de koopkracht van consumenten beïnvloeden, is het cruciaal dat de AGF-sector in de EU sterker en coherenter wordt ondersteund dan voorgesteld."

"Deze aanpak gaat voorbij aan de indirecte, maar enorme langetermijnkosten voor gezondheidszorgstelsels als gevolg van ongezonde voeding. Het World Economic Forum schat dat €2 nodig is voor elke €1 die aan voeding wordt uitgegeven om de kosten van ongezonde voedingspatronen te compenseren. De voorgestelde budgetherschikking is niet alleen slecht management qua rendement en efficiëntie van het afzetbevorderingsbeleid, maar zal op de middellange tot lange termijn ook financieel nadelig zijn voor de samenleving," besloot Binard.

Voor meer informatie:
Gil Kaufman
Freshfel Europa
[email protected]
www.freshfel.org

Publicatiedatum: