Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Servië blijft een van de grootste kersenexporteurs

Servië heeft zijn positie als grootste kersenexporteur in Europa behouden, met een exportopbrengst van bijna 59 miljoen euro uit 42.600 ton kersen vorig jaar, volgens het Servische bureau voor de statistiek (RZS). Het merendeel van deze export ging naar EU-landen, waaronder Oostenrijk, Italië, Hongarije, Duitsland en Kroatië, en daarnaast naar Bosnië en Herzegovina en Rusland. Volgens agroberichtenbuitenland is de export verdeeld tussen verse en diepgevroren kersen, waarbij 3.321 ton verse kersen 7,6 miljoen euro opbracht, en 32.543 ton diepgevroren kersen goed was voor 45,1 miljoen euro. De import van kersen bedroeg daarentegen 2.017 ton, ter waarde van 2,9 miljoen euro, en kwam voornamelijk uit Duitsland, Noord-Macedonië, Roemenië en de Russische Federatie.

Deze trend zette zich voort in het eerste kwartaal van dit jaar, waarin Servië 11.504 ton kersen exporteerde, wat neerkwam op €17,8 miljoen, vergeleken met een import van 273 ton ter waarde van €402.000. De belangrijkste importeurs van diepgevroren kersen waren Duitsland, Noord-Macedonië, Roemenië en de Russische Federatie. In deze periode waren de belangrijkste importeurs van verse kersen Rusland, Duitsland en Frankrijk. Alle 40 ton verse kersen die in deze periode werden geëxporteerd, waren specifiek bestemd voor Duitsland.
Jaarlijks wordt de kersenoogst in Servië geraamd op 90.000 ton, verspreid over 17.000 hectare, waarbij de regio Toplica een significante bijdrage levert aan deze oogst.

De land- en tuinbouwsector, inclusief de kersenteelt, lijdt steeds meer onder de klimaatverandering. Sinds de eeuwwisseling heeft Servië te maken gehad met ernstige droogte en extreme regenval. Deze klimatologische uitdagingen hebben geleid tot economische verliezen van meer dan 6 miljard euro. Deze verliezen hebben de land- en tuinbouwsector getroffen, evenals de watervoorraden en de volksgezondheid, door afgenomen oogstopbrengsten, een verhoogd risico op bosbranden, watertekorten en bodemdegradatie.

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: