Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gesneden meloen verovert schap"

Het Spaanse meloenenseizoen is al over de helft in Murcia, maar dit jaar is de gemiddelde opbrengst per hectare lager dan normaal. Terwijl de consumptie in het begin van de zomer wat vertraagde door het eerder koude weer, blijven vraag en aanbod in evenwicht en zijn de prijzen redelijk. Ondertussen zet de sector zijn herstructureringsslag voort en wordt verwacht dat de meloenenconsumptie nog zal toenemen nu het voorgesneden fruit de schappen begint te veroveren.

"De gemiddelde opbrengst is met ongeveer 20% gedaald omdat de meloenen kleiner uitvallen als gevolg van een fris voorjaar. Anderzijds is de kwaliteit uitstekend", zegt Cele Buendía van Melones El Abuelo, die dit jaar ruim dan 60.000 ton meloen verwacht.

"Voor de meloenen uit Almería was de afzet stabiel en dat is nu ook het geval voor het product uit Murcia. Er zijn minder kilo's voorhanden en dus is er minder druk op het aanbod en zijn de telersprijzen fatsoenlijk te noemen. Maar dat is ook logisch als je grotere maten kunt aanbieden", bevestigt Buendía. "In de maand mei is de consumptie met 25% gedaald en in juni met ongeveer 15%, voornamelijk door het uitblijven van de zomer in Noord-Europa. Desondanks denk ik dat er tot eind juli een evenwicht zal blijven tussen vraag en aanbod."

Melones El Abuelo is gespecialiseerd in de teelt en afzet van Piel de Sapo meloenen, waarvan ongeveer 80% bestemd is voor de binnenlandse markt. Voor de export worden rassen van kleinere maten geselecteerd die evenwel dezelfde smaakstandaard hebben als de grote maten die op de Spaanse markt worden verkocht.

Het bedrijf levert jaarrond meloenen dankzij teelt in Brazilië, waar Agrícola Famosa en andere telers instaan voor ongeveer 11.000 ton, en in Senegal, waar circa 8.000 ton meloenen en ook 1.500 ton watermeloenen betrokken wordt.

"In tegenstelling tot andere bedrijven in de sector willen we geen meloenen uit Senegal halen wanneer Almería product beschikbaar heeft. We plannen zelfs een pauze van een week in zodat er een duidelijke scheidslijn is. In het begin waren de klanten terughoudend over dit idee, maar nu begrijpen de meesten van hen de voordelen van deze manier van werken."

Op dit moment combineert het bedrijf de teelt in Murcia met die in de provincies Córdoba en Sevilla en in augustus gaat Melones El Abuelo verder met de oogst in Castilla-La Mancha totdat het Spaanse seizoen eind september ten einde loopt.

Volgens Cele Buendía biedt de nieuwe Spaanse regelgeving omtrent de verkoop van gesneden meloen een scala aan mogelijkheden voor voorgesneden product met meer gezondheidsgaranties. "Hierdoor kunnen consumenten kleinere stukken meenemen naar huis. Zo wordt het ook voor kleinere huishoudens gemakkelijker om meloen te consumeren."

"Ik behoor tot de groep mensen die vinden dat fruit dat bestemd is voor het voorgesneden product niet van mindere kwaliteit moet zijn, integendeel", stelt de teler en exporteur. "Maar in Spanje slaat de afzet van kleinere rassen van meloen en watermeloen nog niet aan, hoewel de gemiddelde gewicht van meloenen in 30 jaar is gedaald van 4 of 5 kilo naar ongeveer 2,5 of 3,5 kilo."

De meloenensector blijft herstructureren
Volgens Cele Buendía is de meloenconsumptie de afgelopen vijf jaar min of meer stabiel gebleven, maar blijven de cijfers van Melones El Abuelo voor de afzet in Spanje stijgen.

"In de afgelopen jaren zijn kleine bedrijven verdwenen ten gunste van grotere bedrijven die ook telkens blijven groeien. De sector blijft herstructureren, mede door de intrede van investeringsfondsen. Ik ben een voorstander van de komst van die fondsen, want de sector heeft lang geleden onder individualisme. Het doel van de fondsen is natuurlijk winst maken, maar toch is het juist om er ook op te wijzen dat daardoor synergieën worden gecreëerd en het aanbod wordt geconcentreerd."

Hoewel Melones El Abuelo 21 jaar geleden werd opgericht, heeft Cele Buendía meer dan 42 jaar ervaring in de meloenensector. "Ik herinner me dat de meloenensector op drift was, in die zin dat meloen goed op weg was om een commodity te worden. Terwijl het ook iets exclusiefs kan zijn. In het begin geloofde niemand in dit idee, maar kijk, het is ons gelukt van meloen ook iets exquis te maken. Toch moet ik bekennen dat ik nooit had gedacht dat we zouden komen waar we nu zijn."

Voor meer informatie:
Cele Buendía
Melones El Abuelo
Paraje los Ruices, 115
Los Martínez del Puerto
30156 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 38 33 39
[email protected]
meloneselabuelo.com

Publicatiedatum: