Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse perzik- en nectarinetelers protesteren tegen lage prijzen

"De rode lijn is overschreden"

In de vroege ochtend van zaterdag 13 juli hebben Franse perzik- en nectarinetelers fruit gedumpt voor de Auchan supermarkt in Perpignan en voor de groothandel Ets Barioux in Lyon om de verkoop van Franse producten tegen "veel te lage prijzen" aan te klagen.

Ingang van het Auchan winkelcentrum Porte d'Espagne in Perpignan

"De rode lijn is overschreden", zeggen ze bij FNPFruits. Vorige week lanceerde Auchan een landelijke promotiecampagne voor perziken tegen €2,19 per kilo. "Dit verstoort het fragiele evenwicht waarin de sector zich bevindt."

De telers hebben daarom besloten actie te ondernemen en Arnaud Rousseau, voorzitter van brancheorganisatie FNSEA, zal de kwestie de komende dagen met de supermarktmanagers bespreken. "Zoals we dit weekend hebben laten zien, zijn we vastbesloten en zullen we tot het einde van het seizoen 24 uur per dag klaar staan om actie te voeren, mocht het nodig zijn", waarschuwen ze bij FNPFruits.

"Met onze teeltkosten, die dit jaar worden geraamd op €1,80 tot €1,90 per kilo, verwachten we dat de prijs van fruit van maat A niet minder dan €2,50 kan kosten voor de consument", zegt Raphaël Martinez, directeur van de BOB Pêches et Abricots de France.

De ingang voor groothandel Ets Barioux wordt versperd. De telers beschuldigen de groothandelaar ervan Franse perziken tegen spotprijzen te verkopen en tegelijkertijd producten uit Spanje op de markt te brengen.


Moeilijke markt op dit moment
Het is een situatie die de telers en de vakbond woedend heeft gemaakt, want de markt voor perziken en nectarines is al enkele weken aan het verslechteren. "Dat komt door de ongewoon hoge opbrengst voor de tijd van het jaar, ongunstige weersomstandigheden die de kwaliteit aantasten en ook de consumptie niet aanmoedigen, en het feit dat het overschakelen op het Franse product te lang op zich laat wachten", aldus het FNPF. "Onze bedrijven hebben voorraden moeten aanleggen en een groot deel van ons fruit is weggegooid. Kwaliteitsfruit wordt aan de consument tegen zeer lage prijzen aangeboden."

De sector is optimistisch en rekent op de start van de Olympische Spelen en de terugkeer van goed weer de komende dagen.

Lastige start van het seizoen
In juni riep de sector al op om de Franse teelt te steunen na een moeilijke seizoensstart. Ze drong er bij supermarkten en groothandelaren op aan om Frans fruit met spoed de voorkeur te geven in het schap. "Door uitzonderlijke weersomstandigheden, een lagere koopkracht en politieke instabiliteit is de afzet van veel producten belemmerd."



Brancheorganisaties en telers zijn op oorlogspad: "Als retailers doorgaan met deze oneerlijke promoties, sluiten we de komende dagen verdere protesten niet uit", aldus de brancheorganisatie.

Voor meer informatie:
FNPFruits
11, rue de la Baume
75008 Parijs (Frankrijk)
Tel: +33 (0)1 53 83 48 75
www.fnpfruits.fr

Publicatiedatum: