Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Food for Thought’ als brug naar positieve tuinbouwimpact

De expositie Food for Thought van Kadir van Lohuizen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is met zes maanden verlengd. Zijn foto's en video's bieden een beschouwend beeld van hoe op dit moment het voedselsysteem in de wereld georganiseerd is. Die beelden dagen bezoekers uit om na te denken over oplossingen en noodzakelijke samenwerking voor een duurzame toekomst.


Sara de Boer, Kadir van Lohuizen, Hanno Pijl, Atoesa Farokhi tijdens de avondsessie op 26 juni.

Bijeenkomsten Food for Thought
Na op 6 juni een 'beleidsmakersbijeenkomst' te hebben georganiseerd in het Scheepvaartmuseum, bracht Eatthis. op 26 juni, samen met de gemeente Amsterdam, ruim 90 tuinders, wetenschappers, beleidsmedewerkers, chef-koks en activisten samen om gezamenlijk de uitdagingen aan te gaan om te komen tot een duurzaam voedselsysteem.

Food for Thought vormde hierbij het inspirerende kader om stakeholders bij elkaar te brengen en de 'call to action' te laten landen bij de aanwezigen. Dit soort events zijn de essentie van Eatthis, stelt Ed Smit. De internationale stichting creëert platforms en brengt daarmee mensen en organisaties bij elkaar die vanuit gelijke waarden een bijdrage leveren aan de voedselsystemen van de toekomst.

Specialisten die van 1 + 1 drie kunnen maken
De line-up aan experts en moderators loog er niet om, aldus Ed. "Stuk voor stuk doeners die elkaar op willen zoeken en bereid zijn om over hun eigen ego heen te stappen. Patrick Deckers, de man achter de 'Caring Movement' (Caring Doctors, Farmers, Vets en Nurses) was daar een voorbeeld van. Maar ook Atoesa Farokhi, bestuurslid bij Eatthis. en werkzaam bij de Amsterdam Green Campus, excelleerde in het verbinden van stad en platteland, ondernemers met academici en links met rechts."

De afspiegeling van het voedseldomein werd gecomplementeerd door Hanno Pijl, internist en lid van de Gezondheidsraad, Lotte Vermeer van Lots of Vega, Mike Gitzels van Plantenkwekerij Gitzels, Stanley Brul, Professor aan de UvA en specialist in het holomicrobioom, hoogleraar Agrotechnologie (WUR) Peter Groot Koerkamp en Ruud Zanders, de drijvende kracht achter Kipster.

Een mooi voorbeeld was het optuigen van een plantaardig ziekenhuis, vervolgt Ed. "Een ziekenhuis waar patiënten en medewerkers gezondheid voorgeschoteld krijgen. Alle scenario's liggen er, het ontbreekt echter aan financiële middelen, de bereidheid om door te pakken, maar zeker ook aan de eenvoudige conclusie dat de partijen die gezamenlijk plantaardige ziekenhuizen op zouden kunnen zetten, elkaar niet of nauwelijks kennen. Dat gaat veranderen."


Kadir in gesprek met Sara de Boer van Pakhuis de Zwijger

Wat nu?
Het is tijd voor actie, vindt Ed. De zomerperiode wordt door Eatthis. gebruikt om de plannen uit te rollen. Op 6 en 26 juni is het platteland naar de stad gehaald, dat wordt dit najaar andersom gedaan.

Food for Thought
De expositie Food for Thought van Kadir van Lohuizen is verlengd tot januari 2024 en is te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum. Volgens Ed 'een must-see voor iedereen die gelooft dat de voedingstuinbouw bijdraagt aan efficiëntere en duurzamere productie van voedsel en bijdraagt aan preventieve (meer plantaardige) gezondheidszorg.' Ook de 4-delige televisie serie Food for Thought is op de NPO samen met de Tegenlicht-aflevering 'De Voedsel b.v.' te bekijken.

Voor meer informatie:
Eatthis.
Tel: +31 (0)6 54 645723
[email protected]
https://eatthis.info

Publicatiedatum: