Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Barry Michiels, Gebroeders Michiels:

"Tot na de vakantieperiode zullen we een kalme tomatenmarkt blijven zien"

Tholen - Op de kasgroentenmarkt is het 'zomers druk' voor groothandel Gebroeders Michiels. "Het is niet per se kalm, omdat alle artikelen er zijn. Van tomaten tot komkommer, paprika en aubergine. Alleen nergens loopt het storm, maar een beetje van alles maakt ook veel natuurlijk", zo vertelt Barry Michiels van de Vlaamse exporteur uit Sint-Katelijne-Waver.

"Echt druk kunnen we het alleen toch zeker niet noemen", vervolgt de handelaar. "En waarom? Vroeger waren we met een tiental exporteurs, die verkochten aan Duitsland, Engeland of Frankrijk. Tegenwoordig heb je echter de thuisverkoopsystemen, waardoor er tot wel 30 mensen zelf vanuit de groothandelsmarkten aankopen. De markt versnippert meer."

"Wij zijn nog voornamelijk een dienstverlener. Niet meer een handel eigenlijk. De Duitse groothandelaren weten nu even goed de prijs van een product tot op de cent. Die transparantie evolueert meer en meer. Voor ons is het nu meer zorgen dat we elke dag vers aankopen, goede kwaliteit bezorgen en snelle service bieden. Je kunt het bijna zien als enkel de dienst van transport van hier naar Duitsland", zo legt Barry uit.

Wisselvallig
Het seizoen is voor de exporteur dan ook nog niet helemaal gegaan zoals gewenst. "Normaal zijn april, mei en juni de beste maanden van het jaar. Dan maak je het seizoen, maar dit jaar is het tegengevallen met het weer. Zo simpel is het. We hebben drie maanden lang geen enkele keer een week goed weer achter elkaar gehad. Dat hebben we gemerkt op zowel aanvoer als verkoop. De volumes tomaten zijn wisselvallig. Je oogst namelijk altijd zes weken later als het weer, dus als het in mei en juni goed was geweest, was er nu veel aanbod. Alleen nu de dagen wat beter worden, zullen we de volumes pas in augustus zien. Eigenlijk heeft de zon ons de afgelopen drie maanden in de steek gelaten."

In de tomaten heeft deze wisselvalligheid zich ook doorgetrokken naar de vraagzijde. "Aubergine, paprika en komkommer hebben het best goed gedaan, maar tomaten verkoopt simpelweg niet. Ik denk dat het overal zo is. Vorig jaar was ons paradepaardje de San Marzano tomaat met kroon. Daar kon niemand genoeg van krijgen en verkochten we, bij wijze van spreken, elke dag 10 pallets. Nu hebben ze in Nederland veel aanbod en Duitsland heeft zelf volumes, dus als we er 3 per dag kwijtraken, is het veel. Dat is de evolutie natuurlijk. Als een product het goed doet, springen producenten erop. Dat zag je met komkommers en nu dus weer in tomaten. Volgend jaar kan het weer anders zijn. Bovendien is het ook gewoon weersafhankelijk, want met het zonnetje van deze week zijn de prijzen ook gelijk weer wat gestegen. Nog steeds niets om over naar huis te schrijven, maar het maakt wel degelijk verschil."

"Het zal ook niet snel consistent verbeteren", gaat hij verder. "Tot 15 augustus verwacht ik een kalme markt. De ene week zal het iets anders zijn dan de andere, zoals we nu zien, maar ik zie het niet exploderen. Iedereen gaat nu langzamerhand met verlof en de vraag vermindert. Dat is elk jaar zo en na 15 augustus zien we het traditiegetrouw weer omslaan. De scholen beginnen weer en de vraag is er gelijk. Laten we hopen dat we dan ook wat meer kunnen genieten van de zon."

Voor meer informatie:
Barry Michiels
Gebroeders Michiels
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgiƫ
Tel.: +32 (0)475 262 482
[email protected]
www.gebroedersmichiels.be