Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Natter weer vertraagt Argentijnse citrusexport

Het nattere weer van dit seizoen heeft een impact op de Argentijnse citrussector, met lagere geoogste en geëxporteerde volumes in vergelijking met vorig jaar. Een deel van het fruit wordt omgeleid naar de sapmarkt, omdat de sector zich richt op het verzenden van fruit van voldoende kwaliteit naar de markten, aldus Jorge Amigo, voorzitter van de Argentijnse Citrus Federatie (FederCitrus).

Volgens Amigo blijven de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor verse Argentijnse citrus, terwijl er minder fruit naar Europa gaat. FederCitrus schat de export op 290.000 ton mandarijnen, 750.000 ton sinaasappelen en 1.700.000 ton citroenen. De export van grapefruit is beperkt tot niet meer dan 55.000 ton vanwege de teeltomstandigheden.

De Argentijnse citrussector is voorzichtig bezig met verpakken, wat heeft geleid tot een vertraging in het oogsttempo. Er is ook een toename van fruit bestemd voor de sapproductie, vanwege de vraag naar industriële sinaasappelproducten. De kwaliteit van het fruit is acceptabel en volgens Amigo zijn er aanzienlijke volumes beschikbaar voor de sector. Dit heeft invloed op het exporttempo.

Wat de markten betreft, zei Amigo het volgende: "Dit seizoen zal de trend naar de Verenigde Staten als belangrijkste markt aanhouden. De exportvolumes naar de Europese Unie zullen naar verwachting niet hoog zijn, vooral voor Argentijnse citroenen. Dit komt door lagere prijzen in die regio, beïnvloed door het langere Spaanse seizoen en zendingen uit andere landen op het zuidelijk halfrond. Tot nu toe laat dit exportseizoen een daling zien van tussen de 15% en 20% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Tot nu toe bedraagt de export van verse citrus dit jaar slechts 114.000 ton citroenen, 16.000 ton sinaasappelen en 13.000 ton mandarijnen."

Hij geeft een overzicht van de verschillende citrusteeltgebieden in Argentinië. In de NOA-regio's, gevormd door de noordwestelijke provincies waar de citroencluster geconcentreerd is, "wordt verwacht dat er de komende jaren mogelijk citroenboomgaarden worden vervangen door sinaasappelboomgaarden vanwege rendementskwesties."

Voor de NEA-regio, de provincies in het noordoosten van Argentinië, "hoewel mandarijnen de belangrijkste variëteit blijven, worden sinaasappels vooral gebruikt voor de sapindustrie. We bevinden ons in een tijd van een ongewoon sterke vraag naar afgeleide producten en industriële toepassingen, en daarom werkt deze sector hard om aan deze vraag te voldoen," legt Amigo uit.

Voor meer informatie:
Jorge Amigo
FederCitrus
www.federcitrus.org

Publicatiedatum: