Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede prijzen voor Dulcis kiwi

De oogst van 2023/24 was de eerste test voor de groene Dulcis kiwi. Dit ras, dat vergelijkbare kenmerken heeft als de gele variant, is ontwikkeld door het Italiaanse New Plant in samenwerking met de universiteiten van Udine en Bologna. De kiwi wordt exclusief geteeld en afgezet door de coöperaties Apofruit Italia, Alegra, Agrintesa en Orogel Fresco.

"De afgelopen dagen hebben de drie telersverenigingen een balans opgemaakt van dit voorbije eerste seizoen. Over het algemeen bevestigt de gemiddelde prijs die de telers hebben ontvangen de positionering van deze kiwi als premiumproduct. Er heerst dus zeker tevredenheid onder de telers", zegt Mirco Montefiori, voorzitter van Dulcis Kiwifruit Company.

Dulcis wordt door leden van de coöperaties geteeld op ongeveer 300 hectare. Tegen het einde van 2025 zou dat 500 hectare moeten worden. Op korte tijd zo'n groot areaal kunnen aanleggen duidt op vertrouwen van de markt en positieve feedback. De Dulcis kiwi wordt geteeld in de regio's Lazio, Emilia Romagna, Veneto, Friuli, Basilicata en Calabrië. De planten hebben goed gereageerd op de klimaatstress en de opbrengst was in de herfst van vorig jaar optimaal. Ook voor komende herfst zijn de vooruitzichten goed, ondanks ongunstige weersomstandigheden in bepaalde gebieden.

"We zijn uitgekomen op een gemiddelde telersprijs van €1,90 per kilo, tegenover €1,75 vorig jaar. De vorige oogst was de eerste met voldoende hoeveelheden om een oordeel te kunnen vellen over de afzet. In totaal hebben we 160 ton op de markt gebracht, voornamelijk in Italië en Duitsland, maar ook enkele partijen in België en Spanje, met leveringen aan zowel de groothandel als de retail."

"We zijn optimistisch voor de toekomst. In 2023 en 2024 zijn er meer hectares aangeplant, die de komende jaren in productie zullen komen."

Dulcis wordt vroeger geoogst dan Hayward en is vanaf half november op de markt verkrijgbaar. Consumenten kunnen deze kiwi herkennen aan het etiket en de bijbehorende slogan: 'La dolcezza che conquista' voor de Italiaanse markt en 'So Sweet, so good' voor het buitenland.

Voor meer informatie:
Dulcis Kiwi Company srl
via Malpighi, 5
47122 Forlì (Italië)
www.kiwidulcis.it

Publicatiedatum: