Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cártama neemt kwart Colombiaanse avocado-export voor zijn rekening

"Colombia verwacht dit jaar ongeveer 150.000 ton Hass avocado's te exporteren, 16% meer dan vorig seizoen", zegt Ricardo Uribe, CEO van Cártama. Dit optimisme is gebaseerd op de verwachte volumes van de hoofdoogst die begint in september en loopt tot maart.

Op dit moment is Colombia het laagseizoen aan het afronden en de volumes nemen week na week af. Rond week 40 zal de export dan weer aantrekken.

"Ook dit seizoen is de beschikbaarheid op de markt minder groot. In Peru was de verdeling van de maten door het effect van het weerfenomeen El Niño verder niet optimaal. Er waren vooral kleine maten beschikbaar, van 24 tot 32. In Europa hadden de handelaren dus vooral toegang tot deze maten, wat een impact heeft gehad op het inkomensniveau van de telers", aldus Uribe.

"De sleutel tot een goede prijsvorming op de Europese markt ligt in de certificeringen, vooral sociale certificeringen zoals Rain Forest Alliance (RFA)", vertelt Uribe. "Deze certificering richt zich niet alleen op milieuduurzaamheid, maar ook op economische en sociale duurzaamheid, wat goed aansluit bij de filosofie van Cártama." Uribe wijst erop dat ongeveer 30% van het areaal van Cártama gewijd is aan de bescherming van oerbos. "Deze toewijding is niet alleen goed voor het milieu, maar versterkt ook onze positie in markten die waarde hechten aan milieubescherming", voegt hij eraan toe.

Colombia investeert veel in productkwaliteit, door onder meer de voorkoelingstechnologie, opslag en verpakking te verbeteren. Het bedrijf is een nieuw pakstation aan het bouwen om de capaciteit te verhogen van 300 naar 800 ton per dag. De nieuwe lijnen zullen naar verwachting in oktober 2025 operationeel zijn. "In de eerste zes maanden van het jaar hebben we 682 containers geëxporteerd, wat 24% van de totale Colombiaanse avocado-export vertegenwoordigt. We zouden dit jaar graag afklokken op 1.525 containers, volgend jaar op 1.900 en in 2028 op 4.000", geeft Uribe aan.

Cártama exporteert 60-70% van zijn avocado's naar Europa, de rest is voor de Verenigde Staten bestemd.

De geografische ligging van Colombia biedt een voordeel in de vorm van zeer concurrerende transittijden naar de belangrijkste bestemmingslanden. "Ook de beschikbaarheid van water is een concurrentievoordeel omdat teeltprojecten geen kunstmatige irrigatiesystemen nodig hebben. In Colombia hebben we de capaciteit ontwikkeld om in gevarieerde omstandigheden te telen en efficiënt met water om te gaan", zegt Uribe.

De CEO van Cártama noemt ook het belang van importkantoren in Europa. "Hierdoor hebben we direct contact met eindklanten en de flexibiliteit om kleinere hoeveelheden efficiënter te rijpen, te verpakken en te distribueren", zegt hij. "Het maakt het makkelijker om ons snel aan te passen aan de marktbehoeften."

Omdat de vraag blijft groeien, vooral in Europa, bereidt het bedrijf zich voor om de teelt op te schalen.

Voor meer informatie:
Ricardo Uribe (CEO)
Cartama
Cra 33 # 7 - 41 of. 401
Medellín (Colombia)
Tel: +57 6044447570
[email protected]
www.cartama.com

Publicatiedatum: