Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Perenoogst Lleida veel kleiner dan verwacht

De eerdere officiële ramingen voor de perenoogst in de Noord-Spaanse regio Lleida zijn te optimistisch gebleken. Jaume Gardeñes van telersvereniging Unió de Pagesos wijst erop dat, nu de oogst van de traditionele Limonera peren gestart is, de opbrengstdaling wel eens tussen de 30 en 40 procent zou kunnen liggen. Dat is een veel hoger cijfer dan de 15 procent die brancheorganisatie Afrucat en het gewestelijke ministerie van Klimaatactie aanvankelijk hadden vooropgesteld.

Deze neerwaartse trend betreft niet alleen het Limonera ras, maar ook andere variëteiten zoals Ercolini waarvan oorspronkelijk 27% minder kilo's werden verwacht. Voor de Conference peer, het meest geteelde ras in de provincie Lleida, wordt voor bijna alle teeltbedrijven een daling van ongeveer 50% verwacht.

De droogte van vorig jaar heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de fruitbomen. Desondanks is kwaliteit van het fruit goed en is de maatvoering uitstekend, althans veel beter dan vorige zomer, toen het gebrek aan irrigatie resulteerde in kleine maten. Naast de droogte van vorig jaar hebben ook ongunstige weersomstandigheden deze lente, zoals ongewoon lage temperaturen op belangrijke momenten en hagel, de situatie voor de telers ingewikkeld gemaakt.

In een jaar waarin de perenteelt in heel Europa over het algemeen laag is, hopen de telers in Lleida nog steeds op een positieve ontwikkeling van de afzet. Gardeñes benadrukt echter dat een van de grootste uitdagingen het tekort aan beschikbare arbeidskrachten voor de oogst is, een probleem dat elk jaar groter wordt. Hoewel er mensen zijn die in de fruitpluk willen werken, verhindert het gebrek aan werkvergunningen telers om hen in dienst te nemen.

Bron: segre.com

Publicatiedatum: