Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaanse ervaring gebruiken om zachtfruitteelt in andere landen en continenten op te schalen"

Een niet onbelangrijke factor in de zachtfruitteelt is de rassenkeuze: een vroege oogst, robuuste groei, ziekteresistenties en bovenal smaak worden zeer gewaardeerd. In het voorbije seizoen 2023/24 in de Zuid-Spaanse provincie Huelva blijken de aardbeien- en andere zachtfruitrassen van Emco Cal goed gepresteerd te hebben op al deze kenmerken.

"De programma's van Emco Cal, de universiteit van Florida en Masiá Ciscar waren goed voor 35-40% van het aardbeienareaal in de provincie Huelva, met rassen zoals Felicity, Fortuna, Palmeritas, Leticia en natuurlijk de witte aardbei van het merk Florida Pearl", zei Mamen Sánchez tijdens de 9e editie van het Internationale Zachtfruitcongres in Huelva.

"Het rassenassortiment van zachtfruit, en van aardbeien in het bijzonder, is de afgelopen jaren drastisch veranderd", zei ze. "Twee decennia geleden was er zeer weinig rassendiversiteit in Huelva en jarenlang was het erg moeilijk om nieuwe rassen te introduceren in de provincie. De laatste jaren is er evenwel een trend naar innovatie ingezet."

"Emco Cal draagt bij aan dit aanbod door elk jaar betere variëteiten te introduceren, met meerdere voordelen voor telers. Telers kunnen nu hun markten diversifiëren door op elk moment het maximum uit elk ras te halen, maar de situatie is ook erg complex. De concurrentie is toegenomen in de sector. Toch laten de cijfers seizoen na seizoen zien dat Emco Cal zeer goed gepositioneerd is in Huelva en dat telers voor onze rassen kiezen omdat ze hen productiviteit en winstgevendheid bieden."

Emco Cal heeft ondertussen zijn aanbod gediversifieerd met andere zachtfruitsoorten zoals bramen. "We hebben bijvoorbeeld het merk Danna en Kelly en frambozen zoals Kokanee. In het blauwe bessensegment bieden we in veel landen buiten Europa Cupla aan, een ras dat weinig tot geen koude-uren nodig heeft."

Volgens cijfers van de Andalusische overheid is Spanje de belangrijkste leverancier van aardbeien in de EU. Het levert 52,6% van de aardbeien die EU-lidstaten uit andere landen betrekken. De provincie Huelva is goed voor 97,1% van de Spaanse en 26,5% van de Europese teelt.

"Huelva is een van onze grootste markten en daarom nemen we als Emco Cal al negen jaar als officiële sponsor deel aan het Internationale Zachtfruitcongres in de provincie", vervolgt Mamen. "We hebben nog nooit zoveel bezoekers gezien als in deze negende editie, wel 1.500 volgens Freshuelva, waarvan een deel ook uit andere landen."

"Voor ons is het een geweldige kans om de telers te zien die de rassen planten van de programma's die wij vertegenwoordigen. Zij zijn degenen die jaar na jaar profiteren van de voordelen van de genetica die Emco Cal de sector biedt."

Uitbreiding naar andere teeltgebieden
Emco Cal heeft 40 jaar ervaring met de introductie van zachtfruitrassen over de hele wereld. "Nadat we voornamelijk met aardbeien hebben gewerkt, hebben we nu ook ander zachtfruit in ons portfolio opgenomen. We bieden zeer interessante rassen van bramen, frambozen en blauwe bessen aan. We richten ons nu ook op teeltgebieden waar de teelt nog niet geconsolideerd is en waar weinig rassen zijn met de kenmerken en voordelen van de variëteiten die onze Spaanse of Amerikaanse programma's momenteel ontwikkelen."

"We breiden sterk uit in Egypte, Brazilië, Mexico, Peru, Argentinië, Chili, Costa Rica, Colombia, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië, India en andere Aziatische landen."

"In Spanje ontwikkelt de aardbeiensector zich al sinds de jaren 80 en dus hebben we vele jaren ervaring met ons model van plantenvermeerdering in hooggelegen kwekerijen en teeltgebieden zoals Huelva. We hebben de knowhow over in welke omstandigheden rassen gedijen."

Voor meer informatie:
Emco Cal
Parque Empresarial La Raya. C/Caucho, 1
Edificio PCTH 2000
21110 Aljaraque (Huelva) – Spanje
https://www.emcocal.com/
Linkedin: EMCO CAL
Instagram: emcocal_
Facebook: Ekland Marketing Co.
Twitter: Emco_cal

Publicatiedatum: