Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Moeilijke seizoensstart voor Melon du Quercy, maar beterschap in zicht"

"De meloen van Quercy, waarvan de BGA dit jaar zijn 20e verjaardag viert, heeft enigszins geleden onder de overvloedige regen aan het begin van het seizoen", zegt Anne-Marie Aguilar, coördinator van het Syndicat Interprofessionnel du Melon du Quercy.

Latere oogst
Dit jaar begon de oogst in de eerste week van juli, bijna een maand later dan gebruikelijk. "De vele regens zorgden voor een vertraging in de bloei en de vruchtzetting, wat samen met de frisse nachten de rijping van het fruit vertraagde. De opbrengst was bijgevolg laag aan het begin van het seizoen. We rekenen evenwel op een herstel later in het seizoen, maar wat verloren is, is verloren."

Omdat de piek van het seizoen zich tussen 15 juli en 15 september bevindt, blijven ze optimistisch bij de organisatie. "We beginnen het licht aan het einde van de tunnel te zien. Het seizoen begon stroef, maar er is beterschap in zicht. De prijzen houden alvast stand", aldus Anne-Marie Aguilar.



In de departementen Lot, Tarn-et-Garonne en Lot-et-Garonne wordt jaarlijks gemiddeld tussen de 10.000 en 12.000 ton meloenen geteeld, waarvan een groot deel de BGA-status heeft. Dit jaar is het aantal telers licht gedaald: 80 tegenover 90 gemiddeld, net als het areaal van 460 hectare dit jaar tegenover 500 hectare vorig jaar. "Deze cijfers moeten echter gerelativeerd worden, want ze variëren van jaar tot jaar", geeft Anne Marie Aguilar aan. "De daling is vooral te wijten aan het stopzetten van teeltbedrijven."

De IGP Melon du Quercy viert zijn 20e verjaardag
Twintig jaar geleden, op 24 juni 2004, kreeg het Syndicat Interprofessionnel du Melon du Quercy een Beschermde Geografische Aanduiding voor zijn meloen. Dit jaar wordt de verjaardag gevierd op 19 september. Oorspronkelijk waren de festiviteiten gepland op 24 juni, maar die zijn uitgesteld vanwege de parlementsverkiezingen. Op het programma staat een presentatie van de meloen aan de pers en de media, evenals proeverijen om de expertise van de telers te laten zien die "met respect voor traditie en omgeving werken aan de teelt van een uitzonderlijke meloen die een essentiële rol speelt in de lokale economie".

De reputatie van de meloen van Quercy is immers geen toeval: "De meloenen die het label krijgen zijn afkomstig van rassen die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun smaakkwaliteit. De meloenen worden bij optimale rijpheid geoogst en rechtstreeks naar de pakstations gestuurd om dezelfde dag nog gesorteerd, verpakt en verzonden te worden. Vervolgens worden ze in heel Frankrijk en Noord-Europa op groothandelsmarkten en in supermarkten verkocht."

Voor meer informatie:
Syndicat Interprofessionnel du Melon du Quercy
82 Montpezat de Quercy
Tel: +33 (0)9 64 18 64 65 (Frankrijk)
[email protected]
www.melon-du-quercy.fr

Publicatiedatum: