Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder zoete aardappelen uit Zuid-Afrika

Deze zomermaanden importeert Dole France zoete aardappelen uit Zuid-Afrika. Het is een herkomst waar de teelt de laatste jaren wat in vraag werd gesteld, met als resultaat dat er nu minder volumes beschikbaar zijn, maar wel van een betere kwaliteit. "We werken met Zuid-Afrikaanse zoete aardappelen van mei tot en met augustus. Over het algemeen verliest Zuid-Afrika terrein wat de afzet betreft. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat er twee grote zoete aardappeltelers in het land zijn die besloten hebben om hun areaal drastisch in te krimpen. Deze beslissing werd genomen na de exponentiële stijging van de teeltkosten na de coronapandemie. Daarom is besloten om een nichemarkt te creëren voor de Zuid-Afrikaanse zoete aardappelen. Ongeveer 800-1.000 ton zijn momenteel bestemd voor de Franse markt", zegt Timothée Levesque, senior product manager bij Dole Frankrijk.

Betere waardering van het product
Het is een strategie die zijn vruchten lijkt af te werpen, want de zoete aardappel wordt nu tegen een hogere prijs verkocht. "De consumptie neemt toe, de afzetdynamiek is goed. We hebben het gevoel dat er een prijsaanpassing is gebeurd, die vooral verband houdt met het feit dat er minder product op de markt is. Waar vier jaar geleden €1 per kilo werd betaald, is dat nu €1,40-1,50. Deze prijzen stellen ons nu in staat om de telers naar behoren te vergoeden, zodat ze de teelt van zoete aardappelen weer wat kunnen opschalen."

Verbeterde kwaliteit
Een ander positief aspect van deze beslissing is de betere kwaliteit van het product. "Sinds drie jaar zien we een grote verbetering in de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse zoete aardappelen. Ze zijn nu duidelijk een kwaliteitsproduct geworden. Deze ommekeer kwam er na een rassenvernieuwing en de expertise van de twee exporteurs. Maar ook de segmentatie van hun markt heeft geholpen. Het heeft hen in staat gesteld om middelgrote en grote maten te reserveren voor het Europese vasteland en kleine maten die slecht verkopen in Frankrijk te herverpakken voor landen als Engeland. Het resultaat is minder druk op de volumes en een hoger kwaliteitsniveau."

Ontwikkeling blijft beperkt
Ondanks een beweging om het gewas meer bekendheid te geven, blijft de ontwikkeling van deze teelt in Zuid-Afrika op beperkingen stuiten. "Het is een product waarvoor de economische omstandigheden voor de teelt moeilijk zijn. Er is sterke concurrentie van andere, veel lucratievere producten zoals uien. Om zoete aardappelen onder de juiste omstandigheden te kunnen exporteren, is curing van het product van essentieel belang. Niet iedereen heeft de technische capaciteit om dit te doen."

Voor meer informatie:
Timothée Levesque
Dole France
[email protected]

Publicatiedatum: