Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Slecht weer hindert zomerverkoop Van Dijk Foods

"Omgekeerde wereld nu perziken iets duurder zijn dan nectarines"

Tholen - "Een slechte zomer betekent ook een slechte markt voor steenfruit." Dit vertelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods. "Het slechte weer raakt ons hierbij op twee fronten. Aan de ene kant is de zin in een perzik of nectarine er simpelweg niet. Aan de andere kant drijft het de mensen naar zonnige oorden. Sommige jaren zochten mensen nog wel de binnenlandse kust op, maar tegenwoordig ben je net zo snel all-inclusive in Turkije met goede temperaturen. Dan is de keuze snel gemaakt", zo vertelt de handelaar van de Vlaamse importeur.

"Aanvoer is geen probleem. De Spaanse producenten zullen wel wat meer in het zuiden zelf kunnen verkopen, omdat meer mensen daarheen trekken en het een stuk warmer is dan hier. Toch krijgen wij ook nog genoeg binnen. Dat is het probleem niet", vervolgt Henk. "Het probleem is het hier te verkopen, waardoor de prijzen ook op een lager niveau blijven hangen. Daar is niet iedereen tevreden mee, maar het is wat het is. We kunnen het niet beter maken. Als er geen of onvoldoende potentiële klanten zijn, wordt het een lastig verhaal."

Hierin ziet hij weinig verschil tussen de verschillende steenfruitsoorten. "Enkel de volumes perziken op de markt is precies wat minder. Dit komt voornamelijk doordat er een jaar lang slechte prijzen zijn geweest op perziken, waardoor er minder aangeplant is. Telers in Frankrijk en Spanje zijn overgegaan op nectarines en de komst van paraguayo's heeft ervoor gezorgd dat de perziken zelf ook minder verkochten. Het resultaat is dat je dit seizoen ziet dat de prijzen van perziken nu toch beter zijn dan nectarines en dat is wel een beetje de omgekeerde wereld."

"Eigenlijk moet het gewoon beter weer worden", zo geeft Henk als oplossing aan. "Je ziet nu alleen maar regen om je heen. Er is geen zomer. Ik denk dat we in juni en juli in totaal maximaal 5 droge dagen hebben gehad. Dat schiet niet op en je ziet de gevolgen daarvan in al het zomerfruit. Kersen, meloenen, pruimen. Er is geen goesting. We kunnen nu misschien nog beter wintergroenten aan de man brengen, want deze temperaturen nodigen niet uit tot een stukje watermeloen of een nectarine. Ik zie dit in de komende weken ook niet snel veranderen. De last-minute vluchten hier in België zijn volgeboekt. Iedereen gaat zijn geluk beproeven in het buitenland en wie kan het ze kwalijk nemen?"

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 15 55 65 61
[email protected]
www.vandijkfoods.be