Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage Sekoya Field & Forum

"Grote kansen voor blauwe bessen in snackcategorie"

Tholen - Dat het Sekoya-programma enkele gewilde rassen bevat, bleek wel tijdens de opkomst tijdens het Sekoya Field & Forum in Meterik dinsdag. Licentiehouders maar ook retailinkopers uit diverse landen gaven acte de présence bij Fall Creek in Meterik. De bezoekers kregen eerst een bezoek aan het demoveld voorgeschoteld waarbij onder meer de nieuwste midchill variëteit Sekoya Fiesta™ 'FC13-113' kon worden bekeken en geproefd.

Bij terugkeer op de kwekerij hield Value Chain & Retail Manager Hans Liekens een presentatie over de kansen van segmentatie van blauwe bessen. "Er zijn voor elk consumptiemoment geschikte rassen, maar zelfs in een conservatieve categorie als de aardappelen heeft men de segmentatie in het schap beter voor elkaar dan in de blauwe bessen, terwijl daar alle mogelijkheden voor zijn. Een zachte bes wil je namelijk niet om te snacken, maar is prima voor in de smoothie."


Hans Liekens

Met specifieke schappen voor snacken, smaaklijnen, ontbijt, bio en family packs inspireerde Sekoya de aanwezigen om de segmentatie op te pakken. Grote kansen zijn er volgens Liekens in de snackcategorie. "Nu worden de meeste blauwe bessen bij het ontbijt geconsumeerd, maar de snackcategorie is vier keer zo groot." Met haar Livie-selectie biedt Sekoya een selectie aan grote, knapperige bessen als gezond alternatief in de on-the-go categorie. Over de groei van de bessencategorie maakte hij zich geen zorgen. "Over drie jaar overstijgen de blauwe bessen in het Verenigd Koninkrijk de bananen al in waarde."

Tijdens het forum introduceerde Sekoya de Livie™-dispenser, een machine met een koelunit, waarbij consumenten hun cupje kunnen vullen met Sekoya-bessen. "Want andere variëteiten zijn hiervoor te zacht of kunnen niet in adequate volumes en jaarrond kwaliteit hiervoor geleverd worden", zo stelde Liekens. De dispenser is meteen een oplossing voor de nieuw aangekondigde Europese verpakkingsregels, gaat voedselverspilling tegen en heeft een funelement.


De dispenser in werking

Mark David, general manager van Sekoya, ging vervolgens in op de ontwikkeling van het rassenprogramma. Vorig jaar werden de Sekoya-rassen door de vijftien aangesloten leden (NorthBay Produce, Alpine Fresh, SanLucar, Surexport/RK Growers, abbGrowers, Joy Wing Mau, Fresh Produce Group, Core, Zur Group, Prize, Agrovision, Agroberries/Berryfresh, Berries Paradise, Rainier Fruit en Mastronardi) aangeplant in 25 landen op zo'n 2.500 hectare, goed voor een volume van 36.600 ton. Zo'n 40% van de Sekoya-bessen worden verkocht in de Verenigde Staten, 36% op de Europese markt en 24% in Azië.

David refereerde aan het IBO Industry Report dat de totale blauwe bessenproductie in 2024 raamt op 2,4 miljard kg, zo'n 70% van de teelt (1,7 miljard kg) vindt zijn weg in het verse segment. Over vijf jaar is de verwachting dat het verse segment is gegroeid naar 2,5 miljard kilo. De impact van El Niño in Peru was afgelopen jaar enorm op de blauwe bessenteelt. David gaf aan dat in de laatste verwachting voor het seizoen 2024/25 de productie 38% hoger dan seizoen 2023/23 en 8% boven seizoen 2022/23 wordt geraamd.


Fred Douven van abbGrowers met Barrie Jones van IPL

Kwalitieits- en duurzaamheidsmanager Estefanía Rodriguez Arquero deed vervolgens een rondje langs de Mid- & High chill variëteiten in de verschillende Europese teeltlanden. Harry Hall (Hall Hunter), Carlo Lingua (RK Growers) en George Miclos (Agricrafters) gaven vervolgens in een panelgesprek de actualiteiten in hun teeltregio's weer. Arbeid blijft een hot topic in de teelt. RK Growers CEO Lingua gaf aan dat Sekoya met haar onderscheidende rassen hiervoor de enige oplossing is. Voor Miclos is de blauwe bessenteelt relatief nieuw. De Roemeen runde een softwarebedrijf, maar zocht opvulling in de rustige zomermaanden en kwam zodoende twee jaar geleden van de software in het softfruit terecht.

De laatste gastspreker was professor Aedín Cassidy van de Queen's University in Belfast. Ze vertelde over de gezondheidsvoordelen die de anthocyanen in blauwe bessen bieden. Drie keer per week een cupje blauwe bessen reduceert de kans op diabetes 2 bijvoorbeeld met 26% en verlaagt de bloeddruk even doeltreffend als bloeddrukverlagende medicijnen. Voor mannen die deze problemen niet hebben, was er nog een troostvolle boodschap, blauwe bessenconsumptie stimuleert namelijk ook de erectie.


Sekoya-leden Stefan Spanjaard van Agrovision en Felipe Silva van Zur Group

Klik hier om de fotoreportage te bekijken

Voor meer informatie:
Hans Liekens
Sekoya
Tel: +32 477 531 529
[email protected]
www.sekoyafruit.com