Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mary van Hoek-Hendriks, Groente & Fruitbrigade:

“AGF-brigadiers brengen waardevolle kennis en ervaring mee”

Tholen - Afgelopen maand bereikte de Groente & Fruitbrigade de mijlpaal van 10 miljoen kilo verse groenten en fruit voor voedselbankklanten. In krap zes jaar tijd zette deze eenheid van 75 vrijwilligers een effectief systeem op om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd voedselarmoede te verminderen. Ze zorgen ervoor dat er een constante stroom van verse AGF beschikbaar is voor degenen die het hardst nodig hebben. Er zijn veel gelijkenissen met de AGF-sector en daarom is het fijn dat juist vanuit de AGF al veel brigadiers zich hebben aangemeld.

Driedubbel bezet
"Ze zijn voor ons onmisbaar, want ze brengen waardevolle kennis en ervaring mee, cruciaal voor het waarborgen van de kwaliteit van de geleverde producten," vertelt bestuurslid Mary van Hoek-Hendriks. Ze kunnen altijd meer AGF-brigadiers gebruiken. Er zijn drie locaties van Groente & Fruitbrigade in Nederland: Poeldijk, Venlo en Nagele. Daar zoeken ze coördinatoren, medewerkers voor de logistiek, chauffeurs, heftruckchauffeurs, kwaliteitscontroleurs, fondsenwervers, groenteredders en administrateurs. Mary: "Functies zijn allemaal opgeknipt, want anders ben je te afhankelijk van één persoon. We willen dat alle rollen minimaal dubbel, liefst driedubbel, bezet zijn, zodat je makkelijk met elkaar kan uitwisselen." Prestatiedruk kennen ze niet. "We zijn professioneel georganiseerd en er moet natuurlijk wel gewerkt worden, maar we letten goed op elkaar. Vrijwilligerswerk moet fijn zijn en binnen ieders kunnen." Zo houdt vrijwilliger Koos Konijn (69) bijvoorbeeld van de korte lijnen binnen de Groente & Fruitbrigade.

Bijzondere sfeer
Elke locatie van de Groente & Fruitbrigade heeft zijn eigen team van vrijwilligers en coördinatoren. In Venlo werkt bijvoorbeeld een oud-medewerker die lange tijd op de veiling heeft gewerkt, en in Nagele werkt een coördinator die veel connecties heeft in de agrarische sector. "Zo ben je nationaal bezig, maar erg lokaal met eigen gebruiken en werkwijzen", legt Mary uit. Niemand binnen de organisatie ontvangt een salaris, wat bijdraagt aan de bijzondere sfeer binnen het team. "Iedereen brengt iets mee, van kennis en ervaring tot goede wil, maar bovenal een intrinsieke motivatie om anderen te helpen en voedselverspilling tegen te gaan." Dat geeft veel voldoening, zo vindt ook Arie Schellevis, coördinator fust.

"We krijgen heel veel voor elkaar"
Die gezamenlijke motivatie is de basis van het succes van de Groente & Fruitbrigade, waar het natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Ook zij worden geconfronteerd met de dynamiek in de sector en de constante uitdagingen die dat met zich meebrengt, van logistiek tot financiering. Dat het toch lukt, komt doordat de brigade met hetzelfde doel opereert. Mary: "Of het nu gaat om de vrachtwagenchauffeurs of de voorzitter van de voedselbank, iedereen is gericht op het helpen van mensen in nood en het bevorderen van een gezondere samenleving. Zo krijgen we met relatief weinig middelen heel veel voor elkaar."

Voor meer informatie:
Mary van Hoek-Hendriks
Groente & Fruitbrigade
[email protected]
www.groentefruitbrigade.nl/vrijwilligerswerk