Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enkele 'Schijf van Vijf'-criteria aangepast

Het Voedingscentrum heeft de criteria voor de 'Schijf van Vijf' geƫvalueerd. Daarvoor zijn de data over producten benut uit de Levensmiddelendatabank. In deze databank staan de voedingswaarden van meer dan 150.000 producten.

De laatste tijd zijn er behoorlijk veel veranderingen geweest in de Levensmiddelendatabank, er staan meer producten in en er is meer over de producten bekend. Zo zijn bijvoorbeeld toegevoegde suikers te herkennen in de informatie over de producten. Dat heeft dat tot een paar aanscherpingen gezorgd:

  • Ontbijtgranen: van geen zout toegevoegd naar maximaal 0,69 gram zout per 100 gram. En van niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram naar geen suiker toegevoegd.
  • Vis: van geen zoutcriterium naar niet meer dan 2,5 gram zout per 100 gram.
  • Plantaardige eiwitdranken en -desserts: zoutcriterium verhoogd naar maximaal 0,3 gram zout per 100 gram. En nieuw vitamine B2-criterium (ook voor plantaardige kaas).
  • Thee: thee met maltodextrine staat nu ook in de Schijf van Vijf.
Publicatiedatum: