Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko: Prijs watermeloenen lager op lokale markt dan exportmarkt

Aan het einde van een moeilijk seizoen, gekenmerkt door volumetekorten en wijdverspreide kwaliteitsgebreken, lijken de Marokkaanse telers van watermeloenen er weer bovenop te komen. Ahmed Bouljid, een AGF-exporteur: "Het einde van het watermeloenseizoen ziet er uitstekend uit. Telers hebben het geluk dat ze eindelijk aan de virussen zijn ontsnapt en worden gered door de sterke lokale vraag."

"In de regio's Gharb en Loukkos, gelegen aan de Atlantische kust van het land, zijn de watermeloenen gespaard gebleven van de problemen die elders in het land het seizoen hebben beïnvloed. Het fruit keert terug op de markt met aanzienlijke volumes, zelfs hoger dan vorig jaar in deze specifieke regio's. Tot nu toe hebben we geen virussen of schade door plagen gezien. De grootte van de watermeloenen is ook erg goed, tot wel 17 kg. Dit vormt een uitzonderlijke situatie in het land, aangezien alle andere regio's te maken hebben gehad met tekorten in zowel kwantiteit als kwaliteit."

Op commercieel vlak is de export stilgevallen, maar de lokale Marokkaanse markt is zeer aantrekkelijk. Bouljid legt uit: "Watermeloenen uit de regio's Gharb-Loukkos komen nu op de markt na een lange periode van schaarste, en de binnenlandse vraag is zo sterk dat de prijzen op de lokale markt hoger liggen dan de exportprijzen. Op dit moment liggen de prijzen voor telers tussen de 4 en 4,5 MAD (€0,37-0,41) per kilogram, wat zeer bevredigend is."

De exporteur sluit niet uit dat er later deze zomer een opleving van de Europese vraag komt. "Op dit moment heeft de Europese markt voldoende aanbod van watermeloenen uit Griekenland, Turkije en andere landen. Als dit aanbod echter afneemt, hebben wij nog steeds watermeloenen beschikbaar om te oogsten in augustus. We hopen op een nieuwe golf van export, aangemoedigd door de zomerse hitte," besluit Bouljid.

Voor meer informatie:
Ahmed Bouljid
Entrepôt Frigorifique Lexus
Tel: +212 661 177735
[email protected]

Publicatiedatum: