Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweden: Aardappelen verdubbeld in prijs

Daniel Larsson, hoofd inkoop en mede-eigenaar van Hebe Frukt & Grönsaker AB in Zweden, meldt dat de aardappelprijzen in Zweden verdubbeld zijn en het hoogste niveau ooit hebben bereikt. In zijn lange carrière in de AGF-sector heeft hij zoiets nog nooit meegemaakt.

"We hebben nog nooit zo'n hoog prijsniveau voor aardappelen meegemaakt. Alle oude oogst is verkocht. De prijzen liggen nu dubbel zo hoog als normaal. Dit is het duurste jaar dat we ooit hebben gehad. Deze zomer hebben we veel regen gehad, terwijl het in mei erg warm was. Dit heeft geleid tot bederf van de aardappelen. Aardappelen zijn zelfs geëxporteerd uit ons land omdat het in België en Nederland eerder regende," legt Larsson uit.

Hij zegt dat de prijzen voor groenten en fruit traditioneel hoog zijn tot halverwege de zomer en daarna dalen. Echter, hij merkt op dat de prijzen voor veel producten hoog blijven. Ze hebben ook geen goed zomerweer gehad, met voortdurend grijze luchten en regen. "De midzomer van dit jaar was niets bijzonders, het is business as usual. In de aanloop naar midzomer zijn groenten en fruit altijd erg duur. We zien een trage verkoop. De vraag is niet zo groot vanwege het weer. We hebben grijze luchten, regen en het is koud. We wachten nog steeds op de zomer om lekker te kunnen barbecueën."

Larsson geeft aan dat de warmere lente, gevolgd door een natte zomer tot nu toe, niet gunstig is geweest voor de gewassen die in Zweden worden geteeld. "Het weer was goed in de lente. Mei was warm en zonnig. Juni en juli waren echter slecht met grijze luchten en kou. Dit heeft problemen veroorzaakt voor de Zweedse teelt van gewassen zoals bloemkool en kool. Hierdoor zijn de prijzen enorm gestegen vanwege het ongunstige weer. Dit jaar zien we echt uitzonderlijk hoge prijzen. Wat zachtfruit betreft, gaat het goed; er is veel vraag naar aardbeien."

Larsson geeft aan dat hij meloenen uit Spanje en Griekenland haalt. "Het steenfruit in Zweden komt zoals gebruikelijk voor deze tijd van het jaar uit Italië, Spanje en Servië. De verkoop van exoten zoals mango, ananas en avocado is lager in de zomer. In de herfst, winter en lente neemt de verkoop toe. Aan de andere kant is steenfruit, zoals nectarines, perziken en meloenen uit Europa, erg populair in de zomer," concludeert Larsson.

Voor meer informatie:
Daniel Larsson
Hebe Frukt & Grönsaker AB
Tel: +46 (0)31 780 27 00
[email protected]
www.hebe.se

Publicatiedatum: