Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische diepgevroren aardbeien duurder dan verse

In Egypte blijft de sector van diepgevroren aardbeien de aardbeienmarkt domineren en zelfs de verse aardbeien overschaduwen. Bij het nemen van beslissingen over welke rassen te planten en hoeveel van de oogst te exporteren naar de verse markt, is de diepgevroren markt een doorslaggevende factor. "De cijfers spreken voor zich," zegt Mohamed Sayed Ahmed van Elswedy Food Industries, "80% van de jaarlijkse teelt is bestemd voor de diepgevroren export, waar veel meer vraag naar is."

"Het huidige seizoen bewijst dat deze aanpak juist is," vervolgt meneer Ahmed. "Verse aardbeien worden meestal tegen een hogere prijs verkocht, maar exporteurs geven nog steeds de voorkeur aan diepgevroren aardbeien vanwege de grote vraag." Dit jaar is de teelt echter bijna gehalveerd als gevolg van de weersomstandigheden. De opbrengsten zijn gedaald van 15-30 ton naar 12-15 ton per 0,42 hectare. De beschikbare volumes zijn onvoldoende, terwijl de vraag sterk blijft. Nu het seizoen voor verse aardbeien voorbij is, zijn de prijzen voor diepgevroren aardbeien met 30-40% gestegen ten opzichte van vorig seizoen. Dit is voor mij de eerste keer dat ik dit meemaak."

Dit komt doordat de markt voor Egyptische diepgevroren aardbeien groter en dynamischer is. Ahmed: "Er is vooral vraag naar verse aardbeien in Arabische landen zoals Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten, en kleine hoeveelheden worden geëxporteerd naar de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Aan de andere kant is er veel vraag naar IQF-aardbeien (Individually Quick Frozen) in Duitsland, het VK, Polen, Italië, Frankrijk, Spanje, Turkije, Litouwen en andere Europese landen, terwijl diepgevroren aardbeien populair zijn in Arabische landen zoals Saoedi-Arabië en Jordanië."

"Telers houden daarom rekening met de markt voor diepgevroren aardbeien bij hun plantbeslissingen," voegt Ahmed toe. "Daarom kiezen ze voor rassen die het best bestand zijn tegen invriezen, zoals Fortuna en Festival, die terrein winnen ten opzichte van andere rassen. Het areaal voor diepgevroren aardbeien neemt ook gestaag toe, ondanks het moeilijke seizoen voor verse aardbeien. Verwacht wordt dat het areaal volgend seizoen met minstens 30% zal toenemen, ondanks de ontoereikende prijzen voor verse aardbeien dit seizoen, vanwege de vraag naar diepgevroren aardbeien."

De exporteur wijst de zorgen over de financiële crisis in het land van de hand, die dit seizoen is verergerd tot een energiecrisis met wijdverspreide stroomonderbrekingen: "Hoewel elektriciteit niet kan worden afgesloten in industriële zones, zien we wel een stijging van de elektriciteitsprijzen, wat resulteert in hogere kosten voor diepgevroren aardbeien."

Voor meer informatie:
Mohamed Sayed Ahmed
Elswedy Food Industries
Tel/Whatsapp:+201157845538
[email protected]
www.elswedy.com

Publicatiedatum: