Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Portugal

"Nieuwe oogst Gala appelen worden begin augustus al geplukt"

Manuel Reis, senior manager van de Portugese teler en exporteur van appels Campotec, legt uit dat het vorige appelseizoen in Portugal werd gekenmerkt door warm weer, wat resulteerde in een lagere oogst: "We telen voornamelijk Alcobaça (Maçã de Alcobaça IGP) en biologische appels, zowel in onze eigen boomgaarden als in die van onze partners. Vorig seizoen werd de teelt beïnvloed door extreem hoge temperaturen in juli en augustus, vooral voor de Gala-variëteit, die de populairste variëteit van Alcobaça-appels is. De totale oogst daalde met ongeveer 10 procent, na een eerdere daling van ongeveer 30 procent in het voorgaande seizoen."

Volgens Reis is er een groeiende trend naar een gezondere levensstijl, wat resulteert in een goede vraag naar gezonde producten zoals appelen: "De vraag naar appelen was afgelopen seizoen vrij stabiel op de lokale markt. De hele fruitsector profiteert van de gezonde voedingstrends, en appels blijven een van de populairste fruitsoorten onder consumenten. Echter, appels ervaren toenemende concurrentie van ander fruit, zoals exotisch fruit, door de toenemende globalisering. De appelen van Alcobaça IGP worden gewaardeerd door consumenten vanwege hun kwaliteit en uitmuntendheid. Onze focus op innovatie speelt een belangrijke rol in onze inspanningen om onze appels te onderscheiden."

Voor de Portugese appelexporteur is de markt in Brazilië zowel vertrouwd als belangrijk voor hun export, legt Reis uit: "Campotec heeft teeltlocaties in de Braziliaanse zuidelijke regio Santa Catarina, waar we appelen, peren en pruimen telen. De lokale aanwezigheid en de kennis van de lokale markt en lokale spelers vergemakkelijken het hele exportproces en maken van Brazilië de kernmarkt voor onze export."

Er waren vorig jaar diverse uitdagingen te overwinnen voor Campotec, maar dit heeft hen er niet van weerhouden om verder te investeren in een duurzamere strategie, stelt Reis. "De grootste uitdaging is altijd om een gedifferentieerde appel te leveren tegen een concurrerende prijs en in te zetten op kwaliteit, omdat dit de manier is om waarde te behouden op de lange termijn. De belangrijkste uitdagingen lagen op technisch niveau. Klimaatverandering, toenemende beperkingen en stijgende kosten hebben invloed op de totale opbrengst van de boomgaarden. Campotec investeert momenteel in het concept van Eco-Orchard, waarbij duurzaamheid wordt gepromoot als de manier om biodiversiteit te bereiken en de boomgaarden op de lange termijn in evenwicht te brengen. Dit is een drijfveer geweest voor onze investeringsstrategie."

Als we naar het nieuwe appelseizoen kijken, zou de teelt hoger moeten zijn dan vorig jaar: "We verwachten dat de oogst begin augustus begint voor Gala's, ons belangrijkste ras. De bloeiperiode was dit jaar uitzonderlijk lang, met verschillende bloeicycli. We verwachten dat de teelt de trend van vorig jaar zal omkeren en dat de oogst zal toenemen, maar nog steeds minder dan het gemiddelde van het afgelopen decennium. Toch staan we de komende maand nog steeds voor klimaatuitdagingen, hoge temperaturen kunnen de oogst nog steeds in gevaar brengen. Wat de vraag betreft, voorzien we een toename van de externe vraag, vooral in Brazilië, waar de teelt het afgelopen seizoen met ongeveer 50% is gedaald," besluit Reis.

Voor meer informatie:
Manuel Reis
Campotec
Tel: +351 968517222
[email protected]
www.campotec.pt

Publicatiedatum: