Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moyca

"De afgelopen jaren is de vraag naar Spaanse druiven in Oost-Europa toegenomen"

Het aanbod van Spaanse pitloze druiven neemt ondertussen flink toe. "We begonnen in week 25, maar het is in augustus en september dat we de grootste volumes hebben. We verwachten ergens tussen week 45 en 48 het seizoen af te ronden", zegt Juan José Ibarra, verkoper bij het Spaanse teeltbedrijf Moyca.


David Mora en Juan José Ibarra, van de verkoopafdeling van Moyca

"De weersomstandigheden zijn gunstig voor de opbrengst en de kwaliteit van de druiven. De maximumtemperaturen zijn niet al te hoog en het koelt af 's nachts, in tegenstelling tot vorig jaar toen we verschillende hittegolven hadden en er kilo's verloren gingen", bevestigt zijn collega David Mora. "Bovendien heeft Spanje genoten van een goed afzetvenster aan het begin van het seizoen. De overgang met het Egypte-seizoen is vlot verlopen."

Moyca oogstte vorig jaar 75.000 ton druiven en voorspelt voor dit jaar een volume van bijna 80.000 ton, dankzij rassenvernieuwing en areaaluitbreiding. De eerste partijen komen vroeger op de markt en er zullen ook meer witte druiven beschikbaar zijn in het laatste deel van het seizoen. 90 procent van de druiven wordt geteeld in Murcia, de rest in Almería en Badajoz. In het tegenseizoen importeert het bedrijf druiven.



Moyca teelt bijna vijftig rassen. "We blijven steeds nieuwe variëteiten testen. De nadruk ligt op smaak, consistentie en winstgevendheid. Dat laatste is niet onbelangrijk gezien de constant stijgende prijzen. Zo waren we pioniers in de teelt en afzet van Cotton Candy", aldus David Mora.


Ruby Rush druiven bij Moyca

Toename import gedreven door Spaanse markt
Moyca importeert al enkele jaren druiven buiten het Spaanse seizoen om aan de toenemende vraag van haar klanten te voldoen. "Het voorbije importseizoen hebben we ons handelsvolume verdubbeld dankzij het vertrouwen van onze klanten en de toename in de consumptie van pitloze druiven", legt Juan José Ibarra uit.



"We zijn sterk aanwezig in regionale supermarkten in Spanje, die de afgelopen jaren dit product jaarrond in hun schappen willen hebben. Ruim 90% van de supermarkten biedt importproduct aan en wij groeien met hen mee. De Spaanse consument leert ook steeds beter onderscheid te maken tussen de verschillende beschikbare rassen. Men weet wat men wil", zegt hij.

Volgens Juan José is er nog een lange weg te gaan om te blijven groeien op de Spaanse markt. "Veel supermarktketens bieden al speciale formaten verpakking aan, naast het losse product. We werken nu aan een to go-formaat van 150 gram, geheel in lijn met de gemakstrend."


Autumn Crisp druiven

Maar groei brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee. De inflatie zorgt immers voor een lichte daling in de consumptie van groenten en fruit. "We merken dit inderdaad in de druivenafzet. Het is ook een product dat iets duurder is dan enkele andere fruitsoorten, al is het nog toegankelijker qua prijs dan zachtfruit."

Groeiende export naar Oost-Europa
Moyca exporteert naar meer dan veertig landen, waaronder ook grote druivenproducenten zoals Italië, waar volgens David Mora het areaal van pitloze druiven nu ook steeds verder uitbreidt, iets later dan in Spanje evenwel.



Ook naar Azië is de export van Spaanse druiven de voorbije jaren toegenomen, al is het klein bier in vergelijking met de afzet in Europa. Deze zomer zal die trend evenwel worden onderbroken door de gespannen situatie in de Rode Zee.

"Naar Azië kan de export op dit moment alleen per vliegtuig plaatsvinden. Dat is dus tegen exorbitante prijzen en daarom in veel kleinere volumes," zegt Juan José Ibarra. "In Oost-Europa neemt de vraag ook aanzienlijk toe. Landen als Polen, Roemenië, Litouwen, Tsjechië en zelfs Zwitserland, allemaal markten die traditioneel hun product zochten in Italië, hebben steeds meer vertrouwen in ons", vertelt hij.


Druiven van het Sable ras

"Wat Spaanse druiven onderscheidt op de Europese markt is kwaliteit, service, logistiek en een breed scala aan variëteiten. Bij Moyca hebben we altijd de beste opties in witte, rode en zwarte druiven op elk moment van het seizoen en voor elke markt. We streven altijd naar regelmaat en kwaliteit, want zonder dit kun je geen referentie worden", besluiten Juan José en David.

Voor meer informatie:
Juan José Ibarra
Moyca
Tel: +34 968490848 (Spanje)
Mob: +34 689251843
[email protected]
www.moyca.org

David Mora
Mob: +34 634 84 71 16
[email protected]

Publicatiedatum: