Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Met het goede weer zal de meloenenconsumptie in Noord-Europa aantrekken"

Het meloenenseizoen in Spanje is al sinds april aan de gang. "Het is een jaar waarin de kwaliteit van het fruit uitstekend is", zegt Paula Pigem van Greenfood Ibérica. "En dat geldt zowel voor de vroege meloenen en watermeloenen uit de kas als voor het huidige product uit de vollegrond. De winter is immers vrij warm geweest en we hebben in Murcia geen last gehad van hagel, zoals vorig jaar."

"Greenfood Ibérica richt zich vooral op de Scandinavische markt, maar sinds het begin van dit seizoen werken we ook met klanten uit heel Europa. We leveren watermeloenen van alle maten en types. Onze grootste volumes zijn evenwel mini-watermeloenen in de maten 7 en 8 en witte pitloze watermeloenen, die we voornamelijk in kisten en kratten van 16 kilo afzetten. Maar in Duitsland zetten we bijvoorbeeld vooral grote maten af."

"Wat meloen betreft, richten we ons op de exportrassen Galia, Cantaloupe en gele meloenen, maar we hebben ook Piel de Sapo en specialiteiten zoals Waikiki, Dino of Snowball in ons assortiment. De kleine formaten leveren we vooral op de Scandinavische markt, de grote maten op andere markten en aan de snijbedrijven binnen onze groep", vertelt Paula.

"De oogst verplaatst zich nu van Murcia naar La Mancha, waar tot begin september product beschikbaar zal zijn. Zo zullen we de Europese markt een half jaar hebben kunnen voorzien van Spaanse meloenen. Bovendien wordt verwacht dat het goede weer in Noord-Europa de vraag zal stimuleren. De consumptie van meloenen is immers sterk afhankelijk van de temperatuur. Na een beloftevolle start met goede prijzen en een stevige vraag van onze Europese klanten ebde de interesse helemaal weg door het koude weer in het voorjaar, net toen in Spanje veel hoeveelheden werden geoogst."

"Desondanks is onze afzet op dit moment in lijn met die van vorig jaar. Het belangrijkste is dat de oogst geen problemen heeft gekend, zodat we fruit beschikbaar hebben voor al onze retail- en horecaklanten. De Spaanse meloenen en watermeloenen worden in Europa in het algemeen en in Scandinavië in het bijzonder zeer gewaardeerd om hun kwaliteit en duurzaam karakter", zegt Paula. "Precies dit laatste aspect is een van de speerpunten van Greenfood Ibérica en van ons merk Daily Greens." Duurzaamheid
"Alle leveranciers van Daily Greens hebben het duurzaamheidsaspect geïntegreerd in hun teelt met onder meer druppelirrigatie en gewasbeschermingsstrategieën. In het pakstation gebruiken we voor de kratten alleen gerecycled en recyclebaar karton. We hebben het gebruik van plastic zoveel mogelijk teruggedrongen. Waar plastic toch nodig is, kiezen we voor gerecycled of biologisch afbreekbaar plastic."

"Maar onze duurzaamheid betreft niet alleen de teelt, het gaat ook over sociale duurzaamheid. Om met ons samen te kunnen werken, eisen we GlobalGAP, IFS of BRC certificering van onze leveranciers, maar ook GRASP, waarmee we onze klanten kwaliteit, voedselveiligheid en goede sociale praktijken garanderen, alsook het welzijn van de arbeiders."

"Tegelijkertijd voeren we vanuit Greenfood Ibérica sociale projecten uit voor kansarme groepen en mensen die het risico lopen op sociale uitsluiting, zoals steun voor de kinderen van gastarbeiders op een middelbare school in Santa María del Águila, Almería, of hulp bij de aanschaf van sportartikelen voor een basketbalteam van personen met een handicap in La Bisbal (Girona), of, zoals onlangs, door les te geven aan scholieren in Palafrugell (Girona) over de milieusituatie in de wereld, een project dat we samen met Plant for the Planet hebben uitgevoerd."

"Duurzaamheid is nog geen verplichting, maar voor ons is het dat wel. We leggen het ons zelf op. Toch zijn we ervan overtuigd dat het in de nabije toekomst een EU-vereiste zal worden. We geloven in deze weg en met deze manier van denken zullen we in de toekomst vele stappen voor lopen op andere exportbedrijven."

Voor meer informatie:
Greenfood Ibérica
Avda. Catalunya, 33-35
17253 Mont-ras Girona (Spanje)
Tel: +34 972636559
https://greenfoodiberica.es

Publicatiedatum: