Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Minder Mexicaanse fruitexporteurs vernieuwen exportcertificaten voor Europa"

Met meer dan 150 hectare gewijd aan de avocadoteelt is Grupo Sanell, dat in 1980 is opgericht, een belangrijke speler in de sector. Deze Mexicaanse groep heeft een eigen pakstation met de technologie, ervaring en certificering om te voldoen aan de vraag in verschillende markten zoals Latijns-Amerika, Canada, Europa en Azië.

"Bij Grupo Sanell geloven we in het ondersteunen van onze klanten, ongeacht hun grootte. We hebben uitgebreide ervaring in het distribueren van avocado's naar de lokale en internationale markt, met de hoogste kwaliteit en procescontrole."

Directeur Salvador Miranda Aguilar legt uit dat het bedrijf aandacht besteedt aan elk detail van het productieproces, van de aanplant tot de afzet. "In Michoacán is het klimaat ideaal voor avocado's, waardoor we jaarrond een constante oogst hebben", zegt hij.

De kwaliteit van de Mexicaanse avocado valt op door zijn smaak en textuur, wat deels te danken is aan de klimatologische omstandigheden en de hoogte van de regio.

"Slechte weersomstandigheden en andere factoren zoals watertekorten in voorgaande jaren hebben echter een impact gehad op de teelt. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid kleine en middelgrote maten omdat er niet voldoende regen is gevallen", legt Salvador uit.

De avocadomarkt is volatiel, er zijn grote prijsschommelingen. "Een paar weken geleden bereikte de telersprijs 55 pesos (€2,84) per kilo, maar die is nu gedaald naar 30 pesos (€1,55)", aldus Salvador. Deze schommelingen worden beïnvloed door vraag en aanbod, zowel op de lokale markt als in het buitenland, maar ook de kwaliteit van het product speelt een rol. In overgang tussen de bloeiperiodes kan de kwaliteit immers afnemen.

"De belangrijkste markt voor Mexicaanse avocado's is nog steeds de Verenigde Staten, gevolgd door de binnenlandse markt", zegt Salvador. Europa, hoewel aantrekkelijk, biedt extra uitdagingen vanwege de strenge certificerings- en kwaliteitseisen. "Steeds meer Mexicaanse telers slagen er niet in om de certificeringen te vernieuwen die nodig zijn om naar Europa te exporteren vanwege de hoge kosten die eraan verbonden zijn en de relatief lage verkoopprijzen", legt Salvador uit.

Grupo Sanell heeft 46 containers geëxporteerd in de eerste helft van 2024. In de tweede jaarhelft verwacht het bedrijf dat aantal minstens te evenaren.

Ondanks de uitdagingen heeft het bedrijf een gestage groei gerealiseerd. Vorig jaar brak het records wat betreft de hoeveelheid avocado's die werd verpakt. "We hopen te blijven groeien, hoewel dit jaar werd bemoeilijkt door de volatiliteit van de prijzen en de kwaliteit van het product", zegt Salvador. De vraag in Europa is gestegen, maar het bedrijf blijft prioriteit geven aan markten waar de commerciële omstandigheden gunstiger zijn.

De export naar Europa begint meestal in september en loopt tot februari, waarbij geprofiteerd wordt van een periode waarin andere teeltlanden minder aanbod hebben. "Ook de mogelijkheid om jaarrond avocado's te telen geeft ons een belangrijk concurrentievoordeel", besluit Salvador.

Voor meer informatie:
Salvador Miranda Aguilar (directeur)
Grupo Sanell
Carretera Llanos entre San Juan de Viña y La Guardia
Tacambaro (Michoacán) – Mexico
Tel: +52 722 125 7470
[email protected]
www.gruposanell.com

Publicatiedatum: