Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tropifoods (Costa Rica)

Europa vraagt naar meer cassave

Tropifoods, al meer dan 35 jaar een familiebedrijf, heeft zich gespecialiseerd in de teelt van wortelgroenten en knollen. Cassave is het belangrijkste product. "De export naar de VS is sinds 1990 gestaag gegroeid, en die naar Europa sinds 2006, gedreven door een strategie die gericht is op productkwaliteit en klantloyaliteit", stelt Joshua Guerrero, COO van dit Costa Ricaanse bedrijf.

In 2023 exporteerde Tropifoods 220 containers met cassave. Dit jaar verwacht het bedrijf uit te komen op ongeveer 250 containers.

Costa Rica is 's werelds grootste exporteur van cassave voor menselijke consumptie. Zuid-Afrika en Ecuador zijn concurrenten. "Ongeveer 80% van de cassave die Costa Rica exporteert, gaat naar de Verenigde Staten, de rest naar Europa", legt Guerrero uit.

"Het hoogseizoen loopt van augustus tot februari en valt samen met de koudere maanden in Europa en Noord-Amerika, wanneer de vraag naar cassave, dat gebakken wordt geconsumeerd, maar ook in soepen, toeneemt." Ondanks een prijsdaling tijdens de zomermaanden is Guerrero optimistisch over een herstel in september.

"In Europa neemt de vraag naar cassave toe, niet alleen gedreven door de Latijnse, Afrikaanse en Indiase etnische gemeenschappen, maar ook door een groeiende interesse in glutenvrije producten", zegt Guerrero. Frankrijk is een belangrijke markt voor Tropifoods, waar het een exclusieve relatie is aangegaan met Maceo Distribution.

"Op de Amerikaanse markt is de concurrentie hevig met het product uit Honduras, Nicaragua en Ecuador, maar de kwaliteit van Costa Ricaanse cassave is nog steeds superieur", aldus Guerrero.

Guerrero benadrukt dat het bedrijf er niet op uit is om de goedkoopste te zijn, maar wel de beste in kwaliteit. Met een klachtenpercentage van minder dan 5% kan het bedrijf mooie cijfers voorleggen wat betreft kwaliteitsnormen.

Tropifoods past verantwoorde teeltpraktijken toe, waarbij gebruik wordt gemaakt van biologische producten en constante bodemtests. Deze aanpak garandeert niet alleen de kwaliteit van de cassave, maar voldoet ook aan de Europese regelgeving.

Guerrero vermeldt ook dat de pandemie een rol heeft gespeeld in het verhogen van de cassaveconsumptie, omdat meer Europeanen hebben geëxperimenteerd met nieuwe recepten en producten tijdens de lockdowns.

Voor meer informatie:
Joshua Guerrero Medina (COO)
Tropifoods
Pital de San Carlos en EscazĂș Village Torre 2
Costa Rica
Tel: +506 70133700
[email protected]
www.tropifoods.com

Publicatiedatum: