Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
knoflookoogst in Zuid-Hessen:

"Gelukkig bleven we gespaard van grote schade en oogstverliezen"

Op 26 juni werden de laatste bollen van de oogst van dit jaar uit de grond getrokken bij Pantiru, Duitslands grootste knoflookteler in Lampertheim in het zuiden van Hessen. "We zijn op 15 mei begonnen met de oogst en waren een goede week eerder klaar dan vorig jaar," vertelt algemeen directeur Konstanze Pantiru, die het teeltbedrijf samen met haar man Ciprian runt. "We hadden dit jaar echt geluk. Dat komt omdat er geen zware regenval was in onze regio tijdens de drie weken waarin we onze belangrijkste oogst binnenhaalden, namelijk van 1 tot 22 juni. Daardoor bleven grote schade en oogstverliezen ons bespaard, ook al moesten we ons extra inspannen om de producten schoon te maken," aldus de telers.


Konstanze en Ciprian Pantiru hebben zich sinds 2016 volledig toegelegd op de teelt en verkoop van hun zelfgeteelde knoflook, na de eerste succesvolle proeven op het teeltbedrijf van hun ouders.

Goede vraag kenmerkt de start van het seizoen
Het bedrijf kan ook terugkijken op een succesvolle start van het verkoopseizoen. "De vraag is hoog en stabiel sinds het begin van de nieuwe oogst, dus er is geen tekort geweest. De prijzen zouden echter iets hoger kunnen liggen aan het begin van het seizoen, hoewel er onlangs ook een lichte prijsverlaging was. Aan de andere kant zien we geen grote prijsschommelingen, zoals vaak het geval was in andere jaren," zegt Konstanze.


De productiehal van Pantiru GbR. Hier wordt de knoflook schoongemaakt, gesorteerd, klaargemaakt en verpakt voor de retail. Op piekmomenten heeft het bedrijf ongeveer 34 mensen in dienst, van wie een groot deel afkomstig is uit Ciprian Pantiru's thuisregio in het noordoosten van Roemenië.

Knoflookteelt op bijna 50 hectare
Na de start op het teeltbedrijf van hun ouders richtte het innovatieve telersechtpaar in 2016 Pantiru Knoblauchkulturen GbR op. Vandaag de dag zijn ze volledig toegewijd aan de teelt van een breed scala aan knoflookrassen op ongeveer 48 hectare. "De afzetperiode voor onze verse knoflook loopt meestal tot augustus. Onze gedroogde knoflook wordt normaal gesproken tussen juni en januari op de markt gebracht. We vertegenwoordigen ook het bedrijf Planasa in Duitsland en verkopen exclusief de vier Spaanse knoflookvariëteiten Gardos, Gardacho, Garcua en Garpek op de Duitse markt. De interesse in knoflookteelt is er nog steeds. Dit zijn vaak innovatieve telers die op zoek zijn naar een extra product met toegevoegde waarde." De nieuwste productpijler van Pantiru GbR is de teelt van zoete aardappelen: begonnen in 2018 met ongeveer 0,5 hectare, is de teeltcapaciteit nu uitgebreid tot ongeveer zes hectare. De zoete aardappelen worden vanaf september geoogst.


Links: Ongesorteerde producten in de tijdelijke opslag. Rechts: Verse knoflook klaar voor de verkoop

Verse versus gedroogde knoflook
De verkoop van verse knoflook wordt beschouwd als een zomeractiviteit en eindigt in augustus. "We zouden de afzetperiode kunnen verlengen, maar dan zouden we extreme opslagkosten moeten maken. Bovendien zijn we in de herfst al volledig bezet met gedroogde knoflook, onze zoete aardappelen en knoflookzaailingen," legt Konstanze uit. Vergeleken met het gedroogde product is de handel in verse knoflook over het algemeen lucratiever. "Je moet tenslotte niet vergeten dat bij gedroogde knoflook ongeveer 40 procent van het product verloren gaat. Bovendien kunnen we punten scoren met de versheid en regionaliteit van ons product, vooral bij gedroogde producten. Onze producten zijn zelfs te koop op de groothandelsmarkten in Keulen en München. Wij richten ons op de zomer, terwijl Nederland in de herfst en winter de Duitse markt van verse producten voorziet. Wat dat betreft zitten we elkaar niet in de weg en hebben beide herkomstlanden nog steeds hun bestaansrecht."


Ondanks het natte weer is de maat van de knol vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Voor meer informatie:
Konstanze Pantiru
Pantiru Knoblauchkulturen GbR & Saatguthandel
In den Gärten 5
68623 Lampertheim, Duitsland
Tel: +49 (0)6206 1556140
Konstanze Pantiru: +49 174 4678858
[email protected]
www.pantiru-knoblauchkulturen.de

Publicatiedatum: