Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 28:

"Duitse paprika's met soms hoge prijzen"

De Nederlandse leveringen van paprika's domineerden duidelijk de Duitse markt, gevolgd door Turkse importen in iets mindere mate. Belgische en groene paprika's uit Polen werden beschouwd als complementair, maar waren niet altijd beschikbaar op alle markten. Incidenteel waren er ook binnenlandse aanbiedingen, die relatief duur waren in Frankfurt, maar tegen gematigde prijzen werden aangeboden in Berlijn en München. De prijzen van regionale producten werden dagelijks aanzienlijk verlaagd, wat de retailers in de Beierse hoofdstad ten goede kwam. Over het algemeen was de vraag niet bijzonder groot en kon aan de vraag worden voldaan zonder problemen. Lokale markten toonden echter vooral meer vraag naar rode en Turkse paprikasoorten. De prijzen daalden voor het grootste deel van het assortiment vanwege het ruime aanbod, met uitzondering van de Turkse specialiteiten, die meer in trek waren in Frankfurt en München. Rode en oranje paprika's werden verkocht in Frankfurt voor €13 tot €15 per doos van 5 kg.
Marktaandelen voor rode paprika's

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Appelen
Over het algemeen was er relatief weinig beweging in de winkels. Europese, vooral binnenlandse en Italiaanse partijen bleven terrein verliezen, terwijl de aanwezigheid van overzeese import bleef groeien. Nieuw-Zeelandse zendingen domineerden de import, gevolgd door Chileense en Zuid-Afrikaanse zendingen.

Peren
Zuid-Afrikaanse en Chileense leveringen vormden de basis van het assortiment. Abate Fetel, Trout en Packham's Triumph stonden hier centraal. Abate Fetel en Rote Williams Christ uit Argentinië vulden het assortiment aan. Kleinere partijen Conference uit België en Nederland waren ook lokaal verkrijgbaar.

Druiven
Italiaanse Black Magic, Victoria, Italia en andere pitloze variëteiten zoals Arra-Sugar-Drop® (Arra30), Prime Seedless en Starlight voerden de boventoon. De aanvoer uit Spanje is nu merkbaar toegenomen. De meeste handelaren richtten zich op de lichtgekleurde en pitloze variëteiten.

Aardbeien
Binnenlands fruit bleef de markt domineren, maar de leveringen varieerden en waren iets zwakker. In tegenstelling tot de verwachtingen waren de oogstvolumes in veel regio's niet al te overvloedig als gevolg van het weer. Nederlandse, Belgische en Poolse producten vulden de markt aan. De beschikbaarheid was echter enigszins beperkt.

Abrikozen
Het assortiment bestond voornamelijk uit Spaanse, Turkse en Franse zendingen. Italiaanse en binnenlandse leveringen maakten het plaatje compleet. Instroom uit Griekenland, de Republiek Moldavië, Polen en Hongarije vulde het assortiment slechts selectief aan. In Zuid-Duitsland was er nog slechts een kleine aanvoer van zuidwest-Duitse producten met een zeer aantrekkelijke smaak.

Kersen
Duitse en Turkse partijen overheersten duidelijk. Partijen uit Spanje en Griekenland verminderden hun volume aanzienlijk. Enkele Poolse, Slowaakse en Belgische partijen maakten het aanbod compleet. De prijzen voor Turkse Napoleon bleven stabiel met meestal voldoende conditie, maar waren merkbaar beperkt door het slechte weer in de teeltgebieden.

Perziken/nectarines
De oogstpiek voor mediterrane producten was nu voorbij. Spaanse leveringen domineerden de markt vóór Italiaanse leveringen. Franse aanbiedingen vulden de marketing aan met nieuwkomers. Turkse producten waren ook verkrijgbaar in München en lokale producten in Berlijn en Frankfurt.

Pruimen
De marketing kwam op gang en de klanten kregen een breed assortiment aangeboden. Lepotica / Čačak uit Oost-Europa voerden de boventoon. Lokale Katinka, Ersinger Frühzwetschge, Hanka, Herman en Ruth Gerstetter maakten het plaatje compleet, waarbij de laatste al veel aan belang had ingeboet.

Citroenen
Terwijl de Zuid-Afrikaanse Eureka en de Spaanse Verna het marktaandeel deelden in dezelfde verslagperiode van vorig jaar, domineerde de invoer uit Spanje dit jaar duidelijk. Dankzij een zeer hoge beschikbaarheid en een iets gunstigere prijs als gevolg daarvan, dekten de Spanjaarden de markt lokaal goed in.

Bananen
Zoals gebruikelijk voor het seizoen stonden bananen niet in het middelpunt van de belangstelling, waardoor de verkoop over het algemeen iets afzwakte bij zomerse temperaturen. Al met al bleven de prijzen ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande week.

Bloemkool
Het binnenlandse aanbod overheerste en werd op bepaalde punten geflankeerd door Nederlandse, Poolse en Belgische producten. De activiteit was gemengd: terwijl de afzet in Hamburg en Frankfurt gunstig was door het wisselvallige weer, bleef de vraag in München achter bij de verwachtingen.

Sla
In het slasegment domineerde het binnenlandse aanbod, geflankeerd door Belgische producten. De prijzen van Belgische partijen vertoonden op sommige markten een dalende trend. Ondertussen werden binnenlandse producten duurder. IJsbergsla kwam uit Duitsland, Nederland en slechts af en toe uit Spanje.

Komkommers
Voor augurken waren er binnenlandse, Belgische en Nederlandse leveringen. Zowel de beschikbaarheid als de vraag schommelde tijdens de verslagperiode. Desondanks kon gemakkelijk aan de vraag worden voldaan. De week werd gekenmerkt door lichte prijsstijgingen en -dalingen.

Tomaten
Net als in voorgaande weken domineerden Nederlandse en Belgische aanbiedingen duidelijk de markt. Binnenlandse producten en Italiaanse cherrytomaten completeerden het aanbod. Er was relatief weinig beweging in de handel. De vraag was niet onwelkom, maar kon niet altijd gelijke tred houden met het toegenomen aanbod.

Bron: BLE

Publicatiedatum: