Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jumbo België vol op stoom, kwalitatieve groei in e-commerce, La Place groeit licht"

Jumbo Food Group zet circa 1% meer om in eerste helft van 2024

De concernomzet van Koninklijke Jumbo Food Groep is in het eerste halfjaar (t/m week 28) van 2024 uitgekomen op € 6,0 miljard; circa 1% hoger dan in de eerste helft van 2023. Onderliggend is sprake van een aantal bijzondere effecten, waaronder doorgevoerde prijsverlagingen voor een bedrag van ruim € 100 miljoen en een afname van de tabaksomzet met € 60 miljoen. Daartegenover staat een omzetstijging, die volledig toe te schrijven is aan de groei van het aantal klanten. Het marktaandeel van Jumbo over het eerste halfjaar is vrijwel onveranderd uitgekomen op 21%.

Terugblikkend op de eerste helft van 2024 zegt Jumbo opnieuw een aantal belangrijke strategische keuzes te hebben gemaakt, zoals de inzet op prijsverlagingen door internationale inkoopsamenwerking met leveranciers, het toewerken naar een nieuwe en slagvaardige kantoororganisatie en de verzelfstandiging van La Place. "Hiermee wordt de noodzakelijke ruimte gecreëerd voor extra investeringen in de onderscheidende kracht van de Jumbo-formule, wat leidt tot duurzame groei in de komende jaren."

Enerverende tijden
Ton van Veen, CEO van Jumbo: "Het zijn enerverende tijden binnen retail en in het bijzonder voor supermarkten; de omstandigheden blijven ook dit jaar taai. Zo blijven de kosten stijgen, staan de marges onder druk en met het wegvallen van de verkoop van tabak daalt in de hele branche de omzet het komende halfjaar verder. Tegelijkertijd zien we bij Jumbo de klantaantallen en ook de klanttevredenheid toenemen. Vanuit het verleden weten we dat dit een voorbode is van groei in de nabije toekomst. Dit geeft ons dan ook het vertrouwen dat we op de goede weg zijn. De aangekondigde aanpassing van de kantoororganisatie wordt in de tweede helft van 2024 geëffectueerd en zal bijdragen aan een slagvaardigere en efficiëntere Jumbo-organisatie."

Honderden prijsverlagingen
Eind vorig jaar berichtte Jumbo zich aan te sluiten bij een internationale inkooporganisatie. "We zitten nog in een transitieperiode waarbij we ons iedere dag inspannen om de prijzen voor onze klanten zo laag mogelijk te houden. Hoewel we het volle vertrouwen in deze strategie hebben, hebben we in zo'n samenwerking het proces van onderhandelingen niet altijd volledig in de hand. Soms leidt dit helaas tijdelijk tot lege schappen, maar we doen er alles aan om dit te voorkomen. Collega's in de winkel helpen onze klanten graag aan een alternatief wanneer een product tijdelijk niet beschikbaar is. Ondanks deze uitdaging, zijn we tevreden over de eerste resultaten; we hebben de prijzen van honderden producten kunnen verlagen en we verwachten dit in de rest van het jaar door te kunnen zetten. Voor de langere termijn verwachten we dat deze stap een structurele positieve uitwerking heeft op onze omzet, die direct wordt geïnvesteerd in voordelen voor onze klanten en ondernemers", licht Ton van Veen toe.

Assortimentsverbeteringen en ontwikkeling duurzaamheid
Ook zet Jumbo in op het verbeteren van het assortiment. Ton vervolgt: "In verschillende tests en onderzoeken worden onze producten als beste beoordeeld. We ontvingen dit jaar bijvoorbeeld 28 Superior Taste Awards voor producten van ons eigen merk. Ondertussen werken we hard aan nieuwe productintroducties binnen ons assortiment, die vanaf dit najaar in al onze 726 winkels instromen." Vanuit de strategie zet Jumbo ook in op maatschappelijke thema's. Zo zijn er stappen gezet in het reduceren van plasticverpakkingen bij diverse producten, werd dierlijke gelatine in al het verse gebak vervangen door een plantaardig alternatief en kondigde Jumbo verschillende samenwerkingen aan met lokale boeren, telers en veehouders waarbij de focus ligt op dierenwelzijn, de natuur en een gezond verdienmodel. Met de ingebruikname van het nieuwe, volgens de laatste duurzaamheidsstandaarden gebouwde, gemechaniseerd centraal distributiecentrum voor versproducten is bovendien een start gemaakt met de besparing op het aantal ritten naar de winkels, wat bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen. En alle winkels kregen met een grote campagne de mogelijkheid om honderden extra initiatieven te ondersteunen die zorgen voor een fijne buurt.

Veilige winkelomgeving
De afgelopen maanden heeft Jumbo aandacht gevraagd voor de problemen waar collega's op de winkelvloer mee te maken krijgen. Steeds vaker worden zij geconfronteerd met agressie en geweld en Jumbo liet begin dit jaar weten dat in veel winkels het verlies door gestolen producten zo'n 1% van de omzet bedraagt. Daarom kondigde het bedrijf aan verschillende maatregelen te nemen om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen. En met resultaat. "We merken dat collega's een veiliger gevoel en meer begrip ervaren op de winkelvloer. Een veilige omgeving, voor zowel klant als collega, is ons belangrijkste uitgangspunt. Ook zien we dat de totale derving, waaronder derving vanuit winkeldiefstal, met ruim 30% is gedaald. Een aantal tests die we in een select aantal winkels hebben ingezet, laten we langer doorlopen om meer ervaring op te doen", zegt Van Veen.

Jumbo België vol op stoom
In België groeit Jumbo opnieuw harder dan de markt. Daar is de omzet in de eerste 28 weken van 2024 gestegen naar ruim € 200 miljoen. Deze groei van meer dan 20% is voor het grootste deel toe te schrijven aan hogere omzetten in de bestaande vestigingen. Het aantal winkels in België staat op dit moment op 33. Daar komen dit jaar nog vijf winkels bij, waaronder de eerste Foodmarkt van België in Gent, die in september feestelijk wordt geopend. "We hebben er altijd in geloofd en zijn blij om te zien dat Jumbo België nu in een stroomversnelling komt. Met hun tomeloze energie en inzet weet het Belgische team steeds meer klanten aan zich te binden en een mooie groei te realiseren. Het toevoegen van een Foodmarkt aan het Belgische winkelbestand is dan ook een logische stap", aldus Van Veen.

Kwalitatieve groei in e-commerce
De online omzet van Jumbo is gelijk gebleven aan de omzet in de eerste helft van 2023. Jumbo zet in op een gezonde en kwalitatieve groei in e-commerce en heeft nu 99% landelijke dekking in thuisbezorging in Nederland. Sinds begin dit jaar hebben klanten die hun boodschappen online bestellen en thuis laten bezorgen de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzamere bezorgoptie.

La Place
De omzet van foodserviceformule La Place komt in de eerste helft van 2024 uit op € 71 miljoen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vanwege de focus op Jumbo werd begin juni de verzelfstandiging van La Place aangekondigd. Op deze manier krijgt La Place de ruimte om verder te groeien. Deze wijziging is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie.

"Hoewel de omstandigheden in het eerste halfjaar wederom niet gemakkelijk waren, staan we er als team en hebben we vertrouwen in de koers die we varen. De inzet van collega's op kantoor, in supply chain, in winkels en bij ondernemers is groot. Ik wil hen allemaal bedanken voor al het harde werk en de positieve energie. Die energie vormt een sterke basis voor groei in de toekomst", sluit Ton van Veen af.

Bron: Jumbo

Publicatiedatum: