Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Supermarkten op één lijn:

Per 2030 alle huismerk cashew-snacknoten duurzaam gecertificeerd

Supermarkten, aangesloten bij het CBL, hebben een gezamenlijke doelstelling afgesproken: per 2030 zijn de huismerk cashew-snacknoten duurzaam gecertificeerd. Alle bedrijven in Europa staan aan de vooravond van belangrijke wetgeving die veel impact gaat hebben. In 2027 moeten alle grote bedrijven voldoen aan de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Dat zijn zorgvuldigheidsvereisten om risico's in ketens te kennen en op te lossen.

Binnen ketens is het verduurzamen van grondstoffen een belangrijke pijler. De cashewketen kent daarbij diverse risico's en impacts, bijvoorbeeld gericht op watergebruik, CO2-uitstoot, leefbaar inkomen en kinderarbeid. Supermarkten zien mogelijkheden om deze risico's en impact te mitigeren, daarom is besloten dat er gezamenlijk ingezet wordt op verdere verduurzaming van deze keten.

Gezamenlijke doelstelling
Resultaat daarvan is dat supermarkten hebben afgesproken dat per 2030 de huismerk cashew-snacknoten duurzaam gecertificeerd zullen zijn. De cashewnoten zijn duurzaam gecertificeerd als deze voldoen aan de certificeringsvereisten volgens de zogeheten 'Cashew Basket of Standards' voor boeren en verwerkers. Je kunt dan denken aan certificeringen als Rainforest Alliance, Fairtrade, Sustainably Grown Certified of een equivalent daarvan.

Complexiteit cashewketen: verder onderzoek nodig
De cashewketen geldt als een complexe keten. Cashewnoten worden veelal geproduceerd door miljoenen kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden en worden vervolgens via een ingewikkeld netwerk verkocht en getransporteerd. De herkomst van de cashewnoten is daarom vaak lastig te achterhalen. Omdat de aard van deze keten aanleiding geeft tot verder onderzoek op een aantal duurzaamheidsvraagstukken, hebben de supermarkten, aangesloten bij het CBL, besloten hier verder onderzoek naar te doen.

Bron: CBL

Publicatiedatum: