Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
schorseneren +74%

Uienareaal Vlaanderen plust 21%

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft op basis van de verzamelaanvraag 2024 een eerste voorlopige analyse gemaakt van de totale aangegeven oppervlakte van een aantal hoofdteelten. Het groentenareaal stijgt met 14%. Vooral schorseneren en ajuinen zijn in opmars door de gestegen vraag vanuit de groenteverwerkende bedrijven en de gunstige marktsituatie.

Het areaal consumptieaardappelen blijft ongeveer status quo (+2%), ondanks de moeilijke teeltjaren 2023 en 2024. Door de aanhoudende regen en zompige akkers in de herfst konden heel wat aardappelen niet gerooid worden. De natte en verzadigde bodem zorgde ook voor een vertraging van de plantwerkzaamheden in de lente van dit jaar. Toch heerst een positief gevoel in de aardappelsector, waardoor het aardappelareaal 2024 op peil blijft en zelfs licht stijgt.

Het areaal groenten gaat er dit jaar op vooruit (+14%). Het areaal schorseneren stijgt met liefst 74% tegenover vorig jaar en maakt zo de inkrimping van voorbij jaren meer dan goed. Ook de arealen ajuin (+21%), erwten (17%) en wortelen (13%) gaan de hoogte in door de vraag vanuit groenteverwerkende bedrijven en gunstige marktsituatie. De voorbij jaren is er bij teelt van erwt en wortel een krimp geweest, die nu terug in een groei is omgezet door o.m. betere prijsvoorwaarden. Ajuin is een teelt die sterk in opmars is in Vlaanderen en dit nu al jaren na elkaar.

Het totale fruitareaal in Vlaanderen kent een lichte daling (-1%). De daling van het appelareaal (-4%) is dit jaar minder sterk dan de voorbije jaren. Het areaal peren kent dit jaar een kleine stijging (+1%). Door een periode met hagel, gevolgd door natte weersomstandigheden met ziektes tot gevolg, zullen de opbrengsten dit jaar wel laag uitvallen.

Bron: Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Publicatiedatum: