Groentechips hebben een gezond imago, maar bevatten relatief veel acrylamide. De redactie van het tv-programma 'Alles op tafel' van KRO-NCRV liet verschillende soorten chips testen op het gehalte acrylamide. De meeste chips op basis van aardappelen blijven onder de limiet van 750 microgram per kilogram. Het gehalte in de geteste groentechips bleek een stuk hoger. In één van de vier geteste producten werd een gehalte van 3750 microgram per kilo gemeten
Acrylamide is een stof die ontstaat wanneer zetmeelrijke producten worden verhit op hoge temperaturen, zoals bij bakken, frituren en roosteren. Uit verschillende onderzoeken van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA is gebleken dat acrylamide mogelijk schadelijk is voor onze gezondheid. Bij veelvuldige consumptie, en in grote dosering, kan het de kans op kanker verhogen.
Acrylamide wordt gevormd uit suikers en het aminozuur asparagine. Bij verhitting tot temperaturen boven de 120 graden Celsius, reageren de suikers en het aminozuur met elkaar en vormen ze acrylamide. Er bestaan verschillende limiet per product die zijn vastgesteld op basis van gemiddeld gemeten waarden per product. Voor babyvoeding geldt een maximum van 40 microgram per kilogram, voor koek is dit 350 microgram per kilogram, voor koffie 400 microgram per kilogram en aardappelchips mag maximaal 750 microgram per kilogram bevatten. Voor groentechips is nog geen specifieke limiet bepaald.
bron: KRO-NCRV