Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tijdelijke reeferhub geopend

Op 11 juli 2024 is de tijdelijke reeferhub op Dutch Fresh Port officieel geopend. Onder toeziend oog van logistieke ondernemers van Dutch Fresh Port en vertegenwoordigers van Port of Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, werd de reeferhub geopend door Henk van Os, wethouder gemeente Ridderkerk en Lennart van der Linden, wethouder gemeente Barendrecht.

Op Dutch Fresh Port gaat onderzocht worden wat voor rol een reefer hub kan spelen in duurzame verslogistiek. De hub bevindt zich straks op de tijdelijke truckparking van Nieuw Reijerwaard en biedt plaats aan 20 reefers. Onderzocht zal worden hoe het tijdelijk parkeren van reefers op de hub het logistieke proces kan stroomlijnen en de verkeersdruk kan verminderen.

Reefers zijn containers voorzien van koelsystemen en worden vaak voor het vervoeren van groente en fruit gebruikt. De Rotterdamse haven is de belangrijkste van Europa als het gaat om de import en export van reefers. De overslag van deze gekoelde containers brengt echter logistieke uitdagingen met zich mee. Ze komen 24 uur per dag binnen in het havengebied, maar de meeste AGF-bedrijven zijn 's nachts en in het weekend gesloten. Zodra de reefers 's ochtends van de haven naar de importeurs kunnen, ontstaat er een grote verkeersdruk in de haven, bij de douane en op de A15.

De test met de reefer hub op Dutch Fresh Port gaat dus onderzoeken hoe dit beter kan. Met de komst van de hub kunnen vrachtwagens op rustige momenten richting hun bestemming rijden in plaats van in de spits, met minder uitstoot en stilstand als gevolg. Eenmaal aangekomen op de hub worden ze aangesloten op het stroomnet, waardoor ze op temperatuur blijven. Bovendien hoeven ze niet in de haven te blijven, maar worden ze tijdelijk opgeslagen in de buurt van de bedrijven waar ze uiteindelijk naartoe moeten. De doorstroom wordt zo aanzienlijk verbeterd, en het gehele proces veel voorspelbaarder gemaakt.

De testopstelling is voor één jaar en is een samenwerking tussen de vervoerders, de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard en de overheden (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag). Begin juni zal gestart worden met de realisatie van het beveiligde vrachtwagenterrein. De verwachting is dat de hub begin juli 2024 in gebruik zal worden genomen.

Bron: www.dutchfreshport.eu

Publicatiedatum: