Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mims Team, Servië:

"Nieuwe bewaartechniek en rasseninnovatie om pruimenseizoen te verlengen"

Koud, nat weer en vorst tijdens de bloeiperiode van dit jaar hebben de teelt van steenfruit in de Servische boomgaarden in Cacak, Ljubovija en Osecina ernstig aangetast. Volgens de laatste oogstvoorspellingen zal de pruimenoogst 25-30 procent onder het niveau van vorig jaar liggen. De eerste vruchten van de vroege variëteit Rana werden half juni geoogst, gevolgd door de hoofdvariëteit Lepotica in de week 26/27. "We verwachten over het algemeen een kleinere oogst, maar met hoge Brix-waarden," zegt Dejan Stepanović, algemeen manager van MIMS Team doo.

Het bedrijf is opgericht in 2007 en verkoopt de producten van fruitplantages uit de regio's Cacak, Ljubovija en andere. Het belangrijkste exportproduct van het bedrijf is de pruim, die zowel als vers en als industrieel fruit wordt gebruikt. "Tot ongeveer zeven jaar geleden kwam 90 procent van het exportvolume terecht op de Russische markt en slechts een tiende in de rest van Europa. Tegenwoordig is de verdeling omgekeerd", zegt Stepanović. Belangrijke exportmarkten zijn Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Voor diepgevroren fruit zijn Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk nog steeds de belangrijkste afzetmarkten, legt Stepanović uit.

Dejan Stepanović (rechts) is algemeen directeur van Mims Team doo, een bedrijf uit Ljubovia dat zich bezighoudt met de teelt en afzet van vers en industrieel fruit.
Rechts: Vers geplukte 'Donaurose' abrikoos. De abrikozen worden voornamelijk gebruikt voor industriële verwerking en komen daarna als diepgevroren abrikozenhelften op de EU-markt."

Een groeiende discrepantie tussen de kosten van de teelt en de prijzen voor telers is vergelijkbaar met veel andere regio's in Europa. De fruitteelt in Servië heeft ook te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Stepanović: "Het watertekort is hier niet zo ernstig als bijvoorbeeld in Spanje, maar onze irrigatieputten moeten nu dieper worden gegraven dan zeven of acht jaar geleden. Beschermingsnetten, technologie, apparatuur, irrigatiesystemen en andere worden gedeeltelijk gesubsidieerd door de Republiek Servië en andere fondsen. We hebben nog geen oplossingen voor bescherming tegen weersinvloeden geïnstalleerd op onze plantages."

De oogst en verdere verwerking van vers fruit is moeilijk door de grote fluctuatie van de arbeidskrachten die seizoensgebonden van het ene soort werk naar het andere verhuizen en kiezen voor gemakkelijker en beter betaalde banen, wat opnieuw instabiliteit veroorzaakt in de oogst zelf en daarna. "Om concurrerend te blijven op de EU-markt, is het nodig om de arbeidskrachten te animeren met hogere lonen en arbeidsomstandigheden en door aan de ene kant het assortiment pruimenrassen te veranderen die in september of misschien zelfs in oktober van het lopende jaar worden geoogst."

Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan geavanceerde technologieën voor moderne bewaring van fruit in magazijnen met verlengde houdbaarheid, waarna het verse fruit in de regio en de EU op de markt kan worden gebracht. "Al deze maatregelen zouden het concurrentievermogen van Servië op de EU-markt ten goede komen, waardoor Servië op hetzelfde niveau komt te staan als telers uit Bosnië en Herzegovina, Polen, Hongarije en Moldavië."


Het Servische pruimenseizoen begon met de oogst van de variëteit Cacanska Lepotica, terwijl de pluk van de latere variëteit Stanley een paar weken later begint.

Nieuwe variëteiten en opslagtechnologie
Het exportbedrijf Mims Team heeft zich nu ten doel gesteld om het pruimenseizoen te verlengen met behulp van geavanceerde opslagtechnologie. "Met moderne oplossingen zoals SmartFresh zijn we er al in geslaagd om de bewaarperiode en late levering te verlengen. Bovendien zijn we van plan om nieuwe late rassen zoals Presenta, Haroma, Top en Empress aan het portfolio toe te voegen. Maar tegelijkertijd merken we dat sommige rassen een lagere opbrengst hebben in vergelijking met andere Europese landen, wat weer een gevolg is van het microklimaat dat op dit moment heerst op de Balkan en in Servië. We moeten echter nadenken over dergelijke innovaties: we willen onze marketingfocus voor leveringen in de toekomst uitbreiden naar in totaal vier maanden, zodat we ons kunnen blijven profileren als een interessante exportpartner", besluit Stepanovic.

Voor meer informatie:
Dejan Stepanović
MIMS TEAM doo
Valjevski put 262
15320 Ljubovija
Tel.: +381 15 552 031
[email protected]
www.mimsteamdoo.rs

Anneliese Vollweiler
Anevo Trading GmbH
Tel. +49 (0)170 581 7970
www.anevo-trading.com

Publicatiedatum: