Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Pools blauwe bessenseizoen twee weken eerder begonnen"

Het Poolse seizoen voor blauwe bessen is vroeger begonnen dan vorig jaar, zegt Sandra Stefaniak-Syguła, mede-eigenaar van de Poolse handelaar in blauwe bessen Berrytrade: "Voor ons is het Poolse seizoen voor blauwe bessen op 24 juni begonnen, wat ongeveer twee weken eerder is dan de start van het seizoen 2023. Tot nu toe is het voor ons een zeer goed seizoen geweest in termen van kwaliteit; Poolse blauwe bessen van bepaalde variëteiten hebben veel potentieel voor langeafstandstransport. Dankzij deze factor ontwikkelen we geleidelijk onze verkoop aan landen in het Midden- en Verre Oosten. Deze markten hebben onze focus dit seizoen, evenals Duitsland."

Volgens Stefaniak-Syguła hebben de blauwe bessen de afgelopen maanden geleden onder het weer. De weersomstandigheden hadden dit jaar invloed op de blauwe bessen, met name door de voorjaarsvorst en de variaties in temperaturen tijdens de lente. Dit heeft geleid tot een verminderde opbrengst van het Duke-ras op sommige plantages, en in zekere mate ook bij het Liberty-ras.

Stefaniak-Syguła stelt dat er een sterke vraag is naar hun product, waardoor hun nieuwe investeringen hun maximale capaciteit bereiken: "We hebben het afgelopen jaar enorme investeringen gedaan. We zijn verhuisd naar een moderne faciliteit met meer dan 3000 vierkante meter koelruimte en we hebben twee moderne Tomra Kato 260 optische sorteermachines voor blauwe bessen met AI aangeschaft, die meer dan 50 ton blauwe bessen per dag kunnen sorteren. Momenteel is de vraag naar Poolse blauwe bessen erg goed. We hebben meer aanvragen dan we aankunnen, hoewel we naar een veel groter pakstation zijn verhuisd en werken aan machines met meer verpakkingscapaciteit. De vraag dit seizoen is goed, niet alleen van onze klanten uit Duitsland of het Midden-Oosten, maar ook lokaal."

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de totale volumes zullen uitvallen, zegt Stefaniak-Syguła. "Ik denk dat we in oktober zullen weten hoe de volumes dit seizoen zijn uitgekomen, als het Poolse seizoen voor blauwe bessen helemaal is afgelopen. Voorlopig rekenen sommige telers op een recordoogst dit seizoen, maar aan de andere kant zijn er telers die te maken hebben met 30-40% minder fruit dan vorig jaar. Het is op dit moment moeilijk te zeggen wat het uiteindelijke resultaat zal zijn."

Volgens Stefaniak-Syguła is het imago van Poolse blauwe bessen momenteel zeer goed. "Ik wil graag de continuïteit met onze huidige klanten behouden en hen tevreden stellen met de kwaliteit van Poolse blauwe bessen. Ik zie nu een positieve trend, aangezien ons land wordt gezien als een leverancier van zowel standaardkwaliteit blauwe bessen in grote hoeveelheden als premiumkwaliteit blauwe bessen, die voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende klanten."

Voor meer informatie:
Sandra Stefaniak-Syguła
Berrytrade
Tel: +48 692 640 720
[email protected]
www.berry-trade.com

Publicatiedatum: