Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-EPA-programma stimuleert teelt en export van fruit in Namibië

De Namibia Agronomic Board (NAB) heeft kennissessies opgezet om investeringen in de fruitsector te stimuleren, met een focus op de teelt en export door lokale telers. In samenwerking met het programma van de European Union-Namibia Economic Partnership Agreement (EU-EPA) zijn deze sessies bedoeld om de fruitwaardeketen te verbeteren en investerings- en exportmogelijkheden binnen de sector te verduidelijken. Emily Abraham, woordvoerder van NAB, benadrukte de gezamenlijke inspanning met EU-EPA en noemde een gedeelde investering van ongeveer N$100.000 (ruim €5.000) in het initiatief, met een gelijke bijdrage van beide partijen.

De betrokkenheid van de EU gaat verder dan financiële steun en omvat technische bijstand, training en capaciteitsopbouw om Namibische telers en exporteurs te helpen aan de Europese marktnormen te voldoen en het concurrentievermogen van Namibisch fruit op de Europese markt te versterken. Het initiatief is gericht op het aanpakken van de hoge import van fruit, die momenteel 96% bedraagt, voornamelijk uit Zuid-Afrika, met als doel dit terug te brengen tot ongeveer 50%, vergelijkbaar met de strategie voor tuinbouwgewassen.

Aangezien de EU een belangrijke markt is voor de Namibische fruitexport, zoals druiven, dadels en blauwe bessen, streeft men naar diversificatie en uitbreiding van het assortiment fruit dat via het ontwikkelingsprogramma van de NAB wordt geproduceerd en geëxporteerd. Dit omvat de promotie van de teelt van fruit dat lokaal veel wordt geconsumeerd en potentieel heeft voor de handel, zoals appels, druiven, blauwe bessen, bananen, citrus, mango's, avocado's en pawpaws. De voordelige handelsovereenkomsten van Namibië met de EU, zoals de Economische Partnerschapsovereenkomst (EPO) met de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), die preferentiële toegang tot de EU-markt biedt, benadrukken het groeipotentieel van deze sector.

Bron: www.namibian.com.na

Publicatiedatum: