Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hoge Spaanse aardappelprijzen zullen komende weken dalende trend inzetten"

Spaanse aardappelen blijven recordprijzen noteren. Er is op dit moment immers een tekort aan product door het overhaaste einde van het vroege aardappelseizoen in Andalusië en het gebrek aan bewaaraardappelen sinds mei. De verwachting is echter dat zowel het aanbod als de prijzen zich de komende weken zullen stabiliseren.

"We hebben al weken product tekort omdat het seizoen van de nieuwe aardappelen in Sevilla eerder eindigde dan verwacht, met ook 30% minder opbrengst door de impact van de regen. De maten waren over het algemeen klein, maar de kwaliteit was erg goed", zegt Alfonso Sáenz de Cámara, manager van de Baskische telersvereniging Udapa.

"Sinds mei is er een tekort aan bewaaraardappelen in Europa, waardoor er meer Spaans product op de markt is gekomen dan normaal. De sterke export en een lege markt met stijgende prijzen hebben ertoe geleid dat veel telers de vroege rassen in Castilla y León voortijdig zijn beginnen te rooien", legt Saénz de Cámara uit.

"Op dit moment zijn de prijzen voor Spaanse aardappelen nog steeds torenhoog, maar de verwachting is dat vanaf volgende week de markt weer evenwichtiger wordt met de komst van grotere volumes Castilla y León", gaat de teler en handelaar verder. "Bovendien zal dit samenvallen met de start van de Franse oogst, waardoor de vraag naar Spaanse aardappelen uit andere Europese landen zal afnemen."

"Het is voor de aardappelverpakkers niet gemakkelijk geweest om product aan te kopen. Op bepaalde momenten konden ze geen winst maken. Maar in de komende weken zullen we weer in staat moeten zijn om de teeltkosten ruimschoots te dekken", besluit Alfonso Sáenz de Cámara.

Voor meer informatie:
Udapa
Paduleta 1, Pol. Ind. de Júndiz
01015 Vitoria-Gasteiz (Spanje)
[email protected]
https://udapa.com

Publicatiedatum: