Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Riveiro Ecológicos (Spanje)

"Meststoffen van algen tegen valse meeldauw in biologische aardappelteelt"

Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw was Galicië in 2023 de Spaanse regio met het grootste areaal aardappelteelt, namelijk 17.770 hectare. Dat is iets meer dan de 16.934 hectare van Castilla y León. Ook Óscar Riveiro is een aardappelteler in Galicië.

"Ik begon in 2008 met het telen van biologische aardappelen op slechts een halve hectare. Beetje bij beetje breidde ik het areaal uit en vandaag de dag heb ik 13 hectare biologisch gecertificeerde aardappelteelt", zegt hij.

"Ik teel Kennebec, de meest gevraagde aardappel op de lokale markt, maar ook Agria's. Dit jaar hebben we de aardappelen ongeveer anderhalve maand later dan normaal gepoot vanwege de voorjaarsregens, maar daarna heeft het gewas goed kunnen groeien. Toch zijn we bezorgd dat met de warmte en het vochtige weer er uitbraken van valse meeldauw kunnen zijn, een van de ziekten die ons de meeste hoofdpijn bezorgt."

"In de biologische teelt hebben we minder gewasbeschermingsmiddelen om de ziekten het hoofd te bieden. We gebruiken koper en bladmeststoffen op basis van algen om de planten sterk te houden, zodat ze zo min mogelijk last ondervinden van de schimmel", vertelt Óscar, die deelneemt aan het Algaterra-project, dat inputs produceert voor zowel biologische als conventionele tuinbouw op basis van zeewier, met name het afvalproduct uit de voedselindustrie. "Daarnaast probeer ik te telen op percelen die goed belucht zijn. Je mag niet vergeten dat we hier in Galicië geen irrigatie gebruiken zoals in andere provincies, omdat we het geluk hebben dat het vaak regent, maar dit betekent ook dat we meer rekening moeten houden met valse meeldauw."

"Dit jaar is de situatie niet zo slecht als in andere seizoenen, zoals twee jaar geleden, toen ik vanwege valse meeldauw op twee hectare nauwelijks 8.000 kilo kon rooien. Maar ik had daar dus 4.000 kilo pootgoed in de grond zitten", vertelt hij. "De biologische teelt haalt zeker niet de 25-30 ton per hectare die de conventionele teelt gemiddeld haalt in Galicië, maar onder normale omstandigheden bereiken we toch 18-20 ton. Dan is 8 ton natuurlijk heel weinig."

Valse meeldauw is elk seizoen een van de zorgen van de Galicische aardappeltelers, die sinds augustus 2015 te maken hebben met Tecia solanivora povolny, een aardappelmot die door de EU is aangeduid als quarantaineorganisme. Momenteel bevindt de plaag zich in vijf streken in Galicië, in de provincies Lugo en A Coruña, waar een bestrijdingsprogramma is opgezet. "Na de ontdekking moesten telers hun opslagplaatsen aanpassen om te voorkomen dat de mot binnenkwam of wegging. Er werden fytosanitaire controles uitgevoerd, maar toch zijn meerdere gemeenten getroffen."

"Rond de stad Lugo ken ik een teler die veel biologische aardappelen teelde, maar ongeveer 8-9 jaar geleden werd de aardappelmot er ontdekt en werd het poten van aardappelen verboden", zegt Óscar. "Er zijn nog steeds veel mensen die aardappelen poten op percelen waar ze ook andere biologische groenten telen, maar Riveiro Ecológicos moet in de streek vandaag de dag toch een van de grootste bedrijven zijn die biologische aardappelen telen."

Voor meer informatie:
Riveiro Ecológicos
Xesto Outeiro 23
27256 Castro del Rei (Lugo) – Spanje
Tel: +34 687108778
www.riveiroecologicos.com

Publicatiedatum: