Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frutas Tejerina (Spanje)

"Dragonfruit wordt steeds meer een commodity"

Het dragonfruitareaal breidt al jaren uit aan de Costa Tropical van Granada, net zoals dat van mango's, avocado's en cherimoya's. Ook Frutas Tejerina zag ongeveer tien jaar geleden al het potentieel van een tropische fruitsoort zoals dragonfruit.

"Negen jaar geleden zijn we begonnen met het telen van dragonfruit op een proefperceel. Vanaf het begin zagen we dat het een fruitsoort was die goed gedijt in deze streek", zegt Emilio Tejerina, manager van Frutas Tejerina. "De meeste telers telen dragonfruit in kassen, maar wij behalen ook mooie resultaten en een hoge kwaliteit in de buitenteelt."

"Het is belangrijk om een ras te kiezen dat productief is, een goede smaak heeft en waarvan de teeltkosten laag kunnen worden gehouden. Vooral in de smaak is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt. In het begin teelden we de rassen die toen het bekendst waren en die op dat moment al getest waren op verschillende proefvelden, voornamelijk op de Canarische Eilanden, namelijk Undatus, Costa Rica en Hybridum."

"Deze rassen zijn een beetje achterop geraakt in vergelijking met de rassen die nu beschikbaar zijn, want die hebben meer smaak en zijn zelfs zelfbestuivend. Op die manier kan bespaard worden op de kosten van handmatige bestuiving. Dat is niet onbelangrijk in een markt waarin de prijzen dalen naarmate de teelt toeneemt", zegt Emilio. "Acht jaar geleden ontvingen we €7-8 per kilo, nu zitten we rond de €4 per kilo en we zullen waarschijnlijk binnenkort de €3 bereiken. Dragonfruit maakt geleidelijk de overstap van een luxeproduct naar een commodity en zo kan ook de consumptie steeds verder toenemen."

"Dragonfruit zal een steeds prominentere plaats innemen op de markt en die evolutie kan zelfs snel gaan, zeker in jaren waarin de avocado- en mangoteelt problemen ondervinden door de weersomstandigheden", zegt hij. "De dragonfruitplant is goed bestand tegen het gebrek aan water en de hitte in onze streek. Bovendien is de oogst mooi gespreid met verschillende bloeiperiodes tussen april en november. Toch is de oogst niet altijd precies te voorspellen, en daar hebben de klanten het nog wat moeilijk mee. Het seizoen is eigenlijk net begonnen aan de Costa Tropical. Pas begin augustus zullen we aanzienlijke volumes beschikbaar hebben."

Kleine opbrengst avocado's en mango's
Wat betreft mango en avocado wijst alles dit jaar op een herhaling van de situatie van vorig seizoen. "De bloei en de vruchtzetting verliepen heel goed, zowel bij avocado als bij mango, maar één week sterke wind in het voorjaar deed veel fruit op de grond vallen."

"Er zijn bedrijven die dankzij een microklimaat niet zoveel verliezen hebben geleden, maar over het algemeen verwachten we in de streek geen grote volumes, vergelijkbaar met vorig jaar. Vooral in de mangoteelt zijn vele vruchten gewoon afgestorven."

"De experts zeiden vorig jaar dat de hitte de oorzaak was voor de lage opbrengst in de mangoteelt. Maar dit jaar is het niet echt warm geweest. Misschien heeft het te maken met te lage nachttemperaturen. Hoe het ook zij, het is jammer dat we weer een kort seizoen tegemoet gaan."

"Bij die andere grote tropische fruitsoort in onze streek, de cherimoya, zorgen de bestuivingstechnieken die we gebruiken voor een goede vruchtzetting. Zo hebben we elk seizoen een goede hoeveelheid fruit beschikbaar", merkt hij op. "De bloei is in het voorjaar geweest en van eind augustus tot half november verwachten we een zeer stabiele oogst te hebben."

"Tot slot hebben we ook nog mispels, die geoogst worden in april en mei, en suikerriet, waarvan het seizoen zich in de eerste helft van het jaar ontwikkelt."

"In het verleden werd er langs de hele Andalusische Middellandse Zeekust suikerriet geteeld. Het is een plant die door de Arabieren vanuit Azië werd meegebracht en vervolgens door de Spanjaarden naar Amerika werd gebracht, maar in de loop der jaren werd de teelt ervan opgegeven omdat die niet meer rendabel was en niet kon concurreren met andere herkomsten. Van alle suikerfabrieken in de provincies Málaga en Granada zijn er vandaag de dag nog maar twee over, plus nog een paar ambachtelijke bodega's aan de kust van Granada, die alcohol en rum destilleren uit rietsuikermelasse. Maar de melasse die ze gebruiken komt niet langer van riet dat hier wordt geteeld."

"Desondanks blijven we suikerriet telen. Vooral mensen van Zuid-Amerikaanse oorsprong blijven het gebruiken als vers ingrediënt."

Voor meer informatie:
Frutas Tejerina
C/Cantarranas 4
14613 El Varadero (Granada) – Spanje
Tel: +34 958 605 150
[email protected]
https://frutastejerina.com

Publicatiedatum: