Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemechaniseerde oogst van blauwe bessen

"Een lichte machine voor een lichte fruitsoort"

Tijdens de blauwe bessenoogst in Frankrijk nodigde zachtfruitveredelaar Planasa eind juli telers en bedrijven uit de sector uit om de mechanische oogst van dit delicate fruit met eigen ogen te komen aanschouwen. "We hebben 38 hectare teelt die ongeveer tien jaar oud is. Onze streek is met zijn zure bodem zeer geschikt voor de teelt van blauwe bessen. Onze gewassen worden in de vollegrond geteeld zonder hagel- en vorstbescherming. We beschermen ons tegen vorst wanneer dat nodig is met kaarsen. Vorig jaar hebben we voor het eerst geëxperimenteerd met de Fine Field oogstmachine van Nederlandse makelij, geschikt voor de oogst van blauwe bessen voor de versmarkt. Het doel van machinaal oogsten is om de arbeidskosten te verlagen, die in het geval van de blauwe bessenteelt vrij hoog zijn. Dit jaar hebben we twee machines ingezet voor de oogst", vertelt Frédéric Faillières van Planasa.

Klanten ondersteunen op alle gebieden van innovatie
De belangrijkste missie van Planasa is het ontwikkelen van nieuwe rassen, dus vormt innovatie de kern van het DNA van dit bedrijf. Het ondersteunt telers van de aanplant tot de oogst door middel van genetische, technische en technologische innovatie. "Onze ervaring staat ten dienste van de klanten. We willen telers ondersteunen bij alles wat met innovatie te maken heeft. Onze veredelaars ontwikkelen productieve rassen die minder inputs en minder water vereisen. Gemechaniseerd oogsten is een ander facet van innovatie, want het helpt om de zeer hoge arbeidskosten in de blauwe bessenteelt te verlagen. Omdat we onze rol te spelen hebben in de verspreiding van technologische innovatie, ontwikkelen we ook workshops over mechanisch oogsten."

Technologische doorbraak
Het is een nieuwe machine die voor verbazing zorgt en nu al een aantal voordelen lijkt te hebben. "Wij waren de eersten in Frankrijk die deze machine hebben getest en we nemen nog steeds deel aan de ontwikkeling ervan. Deze machine is geschikt voor arealen van 10-12 hectare of meer. Ze is efficiënt en innovatief, dankzij de volledig elektrische werking via zonnepanelen op het dak. Dit betekent dat je de hele dag autonoom kunt werken. Omdat er geen verbrandingsmotor is, is het een lichtgewicht machine die minder energie nodig heeft en gemakkelijker kan worden verplaatst. Dit is helemaal geen zware, lawaaierige en logge machine. Dit apparaat betekent een echte technologische doorbraak. De telers en partners die we uitnodigen zijn altijd verbaasd over deze machine, die speciaal ontworpen is voor de versmarkt en niet voor de industriële markt. We kunnen het een lichte machine voor een lichte fruitsoort noemen."

Nog een paar uitdagingen te overwinnen
Ondanks de vrij overtuigende eerste resultaten liggen er nog een paar uitdagingen voor de gebruikers. "Het zal belangrijk zijn om rassen te hebben met gegroepeerde rijping. En om de machine efficiënt te laten oogsten, moeten telers de configuratie van hun aanplant aanpassen aan het apparaat, want de machine heeft het nadeel dat ze minder goed oogst in het midden van de rij. De hoeveelheid fruit op de middelste rij moet dus beperkt worden gehouden. Aan de andere kant gaat de machine heel goed om met vallende takken."

Voor meer informatie:
Frédéric Faillières
Planasa
Tel: +33 (0)5 57 71 56 00 (Frankrijk)
[email protected]

Publicatiedatum: