Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Koelcellen in aanbouw voor Veiling Haspengouw

In Primeur nummer 1 van 7 juli 1990 een reportage over Veiling Haspengouw in het Belgische Sint-Truiden, die 72 nieuwe ULO-koelcellen in aanbouw heeft op dat moment.

Veiling Haspengouw, Sint-Truiden: Nieuwbouw van 72 ULO-koelcellen
Veiling Haspengouw investeerde vorig jaar voor 218 miljoen B.F. Voor dit jaar ligt het investeringsplan op 561 miljoen. Het grootste deel hiervan heeft betrekking op de bouw van nieuwe ULO- koelcellen en terreinverharding. In de nabije toekomst wordt het huidige kantoorpand afgebroken. In de plaats daarvan komt een geheel nieuw pand. Daarnaast kocht men in twee jaar voor ruim 92 miljoen aan paloxen en paletten. In 1989 werd 76.500 ton fruit aangevoerd. De omzet was bijna 2 miljard frank.


De heer Roberts Abts, directeur

Profiel
Veiling Haspengouw blijft zich in gunstige zin ontwikkelen. De grote neerzethal van 20.000 m², waarvan 10.000 m² geclimatiseerd is, de koelcellen, capaciteit 1.000 ton, met natte doorstroom-koeling, zorgen voor een optimale conditionering van het fruit in één nacht. In de veilingzaal bevinden zich 2 computergestuurde veilingklokken voor lokale, tele- en simultaanverkoop. Dankzij de moderne voorzieningen kunnen er 16 vrachtwagens aanladen. Daar de veiling de beschikking heeft over 35 heftrucks zijn deze in no-time geladen. Afgaande op de voorgaande voorzieningen behoort de veiling Haspengouw alleen al tot de modernste veilingen. Daarnaast komt de veiling tegemoet aan alle wensen van de afnemers op het gebied van de kleinverpakking. In het pakstation staan twee computergestuurde verpakkingsmachines voor appelen en peren op schaaltjes. De schaaltjes worden electronisch gewogen en geëtiketteerd met mogelijkheden voor barcodes en het prijzen in vreemde valuta. Twee sorteermachines met een capaciteit van 15 ton per uur sorteren electronisch op kleur en gewicht. Daarnaast staat een electronische verpakkingsmachine voor draagzakjes van 500 gram tot 5 kg.

Nieuw koelhuis
Ten behoeve van de telers kan in de bestaande koelhuizen 27.000 ton gekoeld worden. In het najaar wordt de capaciteit verhoogd met 10.000 ton, zodat men dan de beschikking heeft over 37.000 ton. Op dit moment beschikt men over 31 koelcellen met een gezamenlijke capaciteit van 2.500 ton, 56 CA-koeling (gecontroleerde atmosfeer) met een capaciteit van 15.500 ton en 56 koelcellen ULO (ultra low oxygen) goed voor 9000 ton. Op dit moment is de bouw van het nieuwe koelhuis in een vergevorderd stadium. De capaciteit is 10.000 ton, verdeeld over 72 cellen. In het najaar beschikt de veiling over 19.000 ton ULO-koeling, dit is meer dan 50% van de totale koelcapaciteit. Daarnaast beschikt men nog over 2.500 ton vriesruimte. Een koelhuis met een capaciteit van 550 ton is tevens douane-entrepot.

Stijgende omzet
De 4.002 leden hebben in 1989 voor 1.784 miljoen franc geveild. Dit is bijna 200 miljoen meer dan in 1988 en in dat jaar was de omzet ruim 150 miljoen meer dan in 1987. Voor de veiling wordt de export steeds belangrijker. Dit komt mede door de nieuwe rassen. Van de totale aanvoer ging 43% naar het buitenland. Het aandeel van het grootwinkelbedrijf steeg in 3 jaar van 9% naar 14%. Dit ging ten koste van de groothandelaren. Hun aandeel daalde van 54% in 1987 naar 43% in 1989. De modernste verkoopapparatuur maakt het mogelijk dat zowel televeiling als simultaanveiling kan plaatsvinden. De heer Robert Abts, directeur: "In het aardbeienseizoen was het dagelijkse aanbod 500-700 ton per dag. Door middel van simultaanveilen werd deze hoeveelheid binnen het uur verkocht. Dat is toch wel een grote prestatie."

De heer Pierre Arnauts, onderdirecteur

Van de aardbeienaanvoeren gaat 80% à 90% weg voor export De Nederlanders kopen hier zelf op de veiling. Van de export gaat ca. 30% naar Nederland, 40% naar Frankrijk en de rest naar Scandinavië en Engeland. Tot eind oktober verwachten we hier flinke aanvoeren. De oogst is belangrijk groter dan vorig jaar, zeker +50%. Over de kersenoogst is de heer Abts pessimistisch gestemd. Hiervan zegt hij: "Vroege kersen waren er vrijwel niet. Hiervan is de bloesem bevroren. Van het totale kersenareaal is er sprake van inkrimping. De oude hoge bomen worden gerooid. Voor dit seizoen verwachten we globaal zo'n 1.000 ton en dat was de vorige twee jaar nog 1.500 ton. Voor dit seizoen verwachten we minimaal 4.000 ton morellen, vorig jaar 2.000 ton. In 1988 was dat nog 13.000 ton." Verder voorziet hij een heel slechte perenoogst, daar de Comices bevroren zijn, van de Conference is dit 70% en van de zomerpeer Durondeau ca. 80%.

Bron: Primeur - 5e jaargang - nummer 1 - 7 juli 1990