Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Breeders Trust treft schikking met Belgische pootgoedteler

Tijdens een procedure voor de ondernemingsrechtbank van Luik heeft Breeders Trust een schikking getroffen met een Belgische hoevepootgoed teler. De aardappelteler, woonachtig in het Waalse Glemboux, weigerde royalty's te betalen over het areaal geplant met hoevepootgoed van het kwekersrechtelijk beschermde ras Innovator. De aardappelteler vond elke keer nieuwe argumenten om maar niet te hoeven voldoen aan zijn betalingsverplichting.

Iedere aardappelteler in België heeft het recht om een deel van zijn oogst in het daarop volgende jaar te gebruiken als hoevepootgoed op zijn eigen bedrijf. Echter, daarop zijn wel een aantal wettelijke bepalingen van toepassing. Allereerst is er de verplichting om de teelt van het hoevepootgoed aan te melden bij FAVV. Vervolgens is er de verplichting het gebruik van het geteelde hoevepootgoed van een kwekersrechtelijk beschermd ras aan te melden op de website: www.hoevepootgoed.be.

Betrokken aardappelteler heeft aan beide verplichtingen voldaan. Echter, toch weigerde de ondernemer de betaling van de verschuldigde royalty's aan Breeders Trust te voldoen. "Waardoor een gang naar de rechter onvermijdelijk werd" aldus Corné van Beers, algemeen directeur van Breeders Trust.

In de schikking erkent de aardappelteler dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan inbreuk op het kwekersrecht door aardappelen van het ras Innovator als hoevepootgoed te gebruiken op zijn eigenbedrijf zonder daarvoor de verschuldigde royalty's te betalen. De teler zal zich onthouden van verder inbreuk maken op het voornoemde kwekersrecht. Betrokken teler heeft de verschuldigde royalty's alsnog betaald aan Breeders Trust, vermeerderd met een bedrag aan schade vergoeding voor de door Breeders Trust gemaakte juridische kosten, veroorzaakt door deze inbreuk.

"Voor Breeders Trust is deze schikking een belangrijk signaal", aldus Van Beers, "alle gebruikers van hoevepootgoed van kwekersrechtelijk beschermde rassen worden geacht royalty's te betalen. Kwekers hebben deze inkomsten nodig om nieuwe aardappelrassen te kunnen blijven ontwikkelen. Uitzonderingen op de betalingsverplichting van royalty's ondergraven de solidariteit van de overige gebruikers van hoevepootgoed. Waarbij het nodig blijft om soms een gang naar de rechter te maken."

Brussel, 19 juli 2024.

Publicatiedatum: