Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LVMG Grupa

"Beschikbaarheid van hoogwaardige exportappelen is een grote uitdaging geweest"

Ondanks een solide Pools appelseizoen wat teelt betreft, zat het seizoen vol logistieke uitdagingen, zegt Aniruddh Ramesh, directeur van de Poolse appelexporteur LVMG Grupa: "Over het algemeen stond het appelseizoen voor ons in het teken van volume. Naar onze mening hadden we een succesvol exportseizoen en hebben we ongeveer 10.000 ton appelen verscheept. We kregen echter wel enkele klachten van onze klanten dat door de lange en vertraagde transittijd sommige van de zwakkere vruchten hun bestemming niet in goede staat bereikten."

Een ander probleem dit seizoen was het gebrek aan appelen van voldoende kwaliteit om de langere vervoerstijd te doorstaan, legt Ramesh uit. "De beschikbaarheid van kwaliteitsappelen voor de export was een grote uitdaging. Hoewel er meer vruchten van nieuwe plantages, zoals de Royal Gala, beschikbaar waren, waren sterke appels vrij schaars op de markt. Daarnaast was de situatie rond de Rode Zee een van de grootste problemen voor de gehele groenten- en fruitsector. De verstoring heeft een aanzienlijke impact gehad, waardoor het erg moeilijk is om fruit in goede staat bij de klanten te krijgen, wat veel risico's met zich meebrengt."

Aangezien LVMG's belangrijkste afzetmarkt in Aziƫ ligt, was de crisis in de Rode Zee een enorme verstoring in de logistiek. Ramesh: "Onze beste markt is absoluut de Aziatische markt, omdat deze markt voor ons elk seizoen groeit. We groeien consequent op deze markt omdat de kwaliteit van onze appelen voor ons bedrijf spreekt. Onze klanten kunnen niet wachten om onze producten te ontvangen. We bevinden ons dus in een zeer positieve positie op onze doelmarkten. Natuurlijk betekende de crisis in de Rode Zee ook dat we op zoek moesten naar alternatieve transportroutes die de snelste waren. We moesten de teelt en de levering in de haven ruim van tevoren plannen, waarbij we het schip soms vanuit verschillende zeehavens in de EU moesten omleiden. Onze logistieke partners verdienen hiervoor alle lof, want zij hebben ons met succes geholpen om ons aan te passen aan deze nieuwe uitdaging, maar het was zo'n grote uitdaging dat we ons niet meteen konden aanpassen en wat tijd nodig hadden."

Ramesh is van mening dat een gebrek aan beschikbaarheid van appelen van goede kwaliteit zorgde voor hoge prijzen aan het einde van het seizoen. "De prijzen voor appelen namen vanaf december 2023 een grote wending en bleven stijgen. Tegen mei kregen we te maken met een crisis bij het vinden van fruit van goede kwaliteit voor de export en dat vertraagde onze activiteiten enorm. Omdat de prijzen hoog waren en het aanbod laag, moesten we hard vechten om fruit van goede kwaliteit te krijgen in termen van prijzen en snelle betalingen aan telers. Ondertussen moesten we zelf door de lange transittijd wachten op betaling van onze klanten, dus de betalingscyclus was ook een extra probleem."

Vooruitkijkend hoopt Ramesh in het komende appelseizoen voet aan de grond te krijgen op de Zuid-Amerikaanse markt: "De voorjaarsvorst heeft in een paar regio's wat schade aangericht, maar de meeste van onze vaste telers hebben geen enorm verlies geleden. We zijn dus redelijk optimistisch voor het komende seizoen. We hopen ons ook op de Zuid-Amerikaanse markt te vestigen, omdat we veel aanvragen uit die regio hebben ontvangen."

Voor meer informatie:
Aniruddh Ramesh
LVMG Grupa Sp.z o.o.
[email protected]
http://www.lvmg.pl

Publicatiedatum: