Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Masseria Fruttirossi (Italië)

"We verwachten 1.500 ton meer granaatappelen te oogsten dan vorig jaar"

Voor Masseria Fruttirossi, de grootste granaatappelteler van Italië, is het inmiddels tijd om een eerste raming voor de komende oogst te maken, die voor de vroege rassen, zoals Ako, al in de eerste dagen van september zal beginnen. In oktober en november wordt vervolgens doorgegaan met de oogst van Wonderful.

Granaatappelen van het Ako ras

Het moderne verwerkingsbedrijf voor de sappen van het merk Lome Super Fruit – 100% puur koudgeperst granaatappelsap, zonder toevoeging van suikers, conserveringsmiddelen, kleurstoffen of concentraten – ligt in Castellaneta Marina, een dorp in de Zuid-Italiaanse regio Apulië, en wordt omringd door een areaal van 400 hectare granaatappelteelt, goed voor 200.000 bomen.

Vruchtzetting van het ras Wonderful

Het bedrijf verwacht dit jaar ruim 5.000 ton granaatappelen te oogsten, ongeveer 40% meer dan de 3.500 ton van vorig jaar. "Deze toename stelt ons in staat om een mooie planning op te maken voor de afzet. Nieuwe kopers die vorig jaar al interesse toonden, zullen ook worden bediend. Bovendien beschikken we over 7.000 m² aan koelinstallaties, waarvan meer dan de helft met gecontroleerde atmosfeer. Daarin kan een groot deel van de oogst worden opgeslagen. Zo kunnen we een constante bevoorrading garanderen, maar ook vermijden het fruit af te zetten op een moment dat er marktverzadiging optreedt", vertelt salesmanager Dario De Lisi.

De grotere beschikbaarheid is zowel te danken aan het in productie komen van planten die drie jaar geleden zijn geplant als aan betere weersomstandigheden dan vorig jaar. "In 2023 waren er alleen al in juni twintig dagen van onophoudelijke regen, die voor een hoge vochtigheidsgraad in de boomgaarden zorgden en zo de bestuiving van de bloemen en de vruchtzetting in de war stuurden. Heel wat bloemen en jonge vruchten vielen toen op de grond", vervolgt De Lisi.

"Dit jaar waren juni en juli, zoals gebruikelijk op onze breedtegraad, erg warm en droog. Aan de ene kant zorgt dit voor een lage luchtvochtigheid, maar aan de andere kant creëert het problemen zoals waterschaarste, want de watervoerende lagen en stuwmeren van Apulië en Basilicata zijn in feite niet in staat om ons te voorzien van het nodige water", aldus De Lisi.

Er zijn enkele oplossingen, maar ze lenigen niet alle noden. "We hebben geautomatiseerde irrigatiesystemen met sondes geïnstalleerd, zodat we de planten op het geschikte moment van de juiste hoeveelheid water kunnen voorzien. Op die manier kunnen we het waterverbruik beperken. Maar met deze hoge temperaturen is veel water nodig en wat beschikbaar is, is vaak modderig. Het zorgt soms voor opstopping in de irrigatieleidingen. Toch blijven we vol vertrouwen, want ik denk dat we ons opmaken voor een geweldig seizoen."

Voor meer informatie:
Masseria Fruttirossi
C.da Terzo Dieci snc
74011 Castellaneta (Tarente) – Italië
Tel: +39 (0)99 9647688
[email protected]
lomesuperfruit.com

Publicatiedatum: