Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kiwi Matera van Nicofruit

Komende herfst nieuw kiwimerk in Italië

Steunend op dertig jaar ervaring in de teelt, verwerking en afzet van aardbeien, zal de Italiaanse Nicofruit groep vanaf volgend najaar ook een betrouwbare speler worden in de teelt en afzet van gele kiwi's.

Vanaf de eerste week van oktober 2024 zullen gele Top Gold kiwi's onder het merk Matera® in Italië op de markt worden gebracht. De kiwi's worden op een areaal van 50 hectare in Pisticci, een gemeente in de provincie Matera, geteeld.

Frutthera Growers, een telersvereniging uit Matera die eigenaar is van het merk Nicofruit® en Fragola Matera®, heeft een overeenkomst getekend met Top Gold, de exclusieve licentiehouder van de gelijknamige Nieuw-Zeelandse gele kiwivariëteit, voor de teelt in de regio Basilicata.

Top Gold, dat al aanwezig is in Piëmont en Lazio, beheert rechtstreeks de vermeerdering van het ras. Het doet een beroep op gespecialiseerde bedrijven voor de teelt, verpakking en afzet. Het koos de Nicofruit groep als partner om het ras ook in Zuid-Italië te telen.

"Omdat het tijd kost de dingen goed te doen, hebben we besloten om dit nieuws nu pas te verspreiden, slechts enkele weken voor het begin van de oogst en de verzending van de eerste pallets naar de klanten", zegt Francesco Nicodemo, voorzitter van Frutthera Growers. "Nu zullen niet alleen de aardbeien, maar ook de gele Top Gold kiwi's de naam van Basilicata hoog houden."

Demetrio Nicodemo in een kiwiboomgaard op 22 juli 2024

Top Gold is een kiwi met geel vruchtvlees, een smaak die doet denken aan exotisch fruit zoals mango en papaja en met een bijna romige textuur. Een lichte citroenachtige nasmaak verzacht het hoge suikergehalte (18-22°Brix). De kiwi wordt geteeld, geselecteerd en verpakt volgens een specifiek kwaliteitsprotocol en staat sinds 2014 geregistreerd als Top Gold Always Sweeter.

De kiwi wordt op ongeveer 130 hectare geteeld in Italië, maar het doel is om het areaal in de komende vijf jaar te verdrievoudigen, vooral in de centrale en zuidelijke regio's. "Dit is nog maar het begin van een ambitieus project dat na verloop van tijd alleen al in Basilicata 250 tot 300 hectare moet beslaan", zegt Naomi Nicodemo. "We registreren veel interesse bij telers in de streek, die dit gewas binnenkort willen planten. Het is een vroeg ras en dus kunnen we de kiwi al in de eerste week van oktober leveren. De afzet gaat door tot januari/februari, wanneer we ook volop in ons aardbeienseizoen zitten. De kiwi's zullen worden verpakt in de Ezy Split punnet van 500 gram van Ilip, gemaakt van 100% gerecycled en gemakkelijk recyclebaar R-Pet plastic."

Naomi Nicodemo, verantwoordelijke voor de leden bij de telersvereniging

Wat dit ras ook aantrekkelijk maakt, zijn de voordelen op het gebied van teeltbeheer. In het voorjaar is de nood aan handen niet zo hoog wegens de compacte bloei en een uitstekende synchronisatie van mannelijke en vrouwelijke bloemen. Voor het uitdunnen zijn ongeveer 6 tot 8 arbeiders per hectare nodig.De Top Gold kiwi's van het merk Kiwy Matera® zullen in het schap liggen met de perfecte rijpheid. "We geloven sterk in dit artikel, dat we zullen promoten met een gerichte communicatiecampagne, ontworpen door het agentschap Brand-Cross, die al onze partner was voor de lancering van Fragola Matera", besluit Francesco Nicodemo enthousiast.

Voor meer informatie:
Francesco Nicodemo
O.P. Frutthera Growers Soc. Coop. Agr.
Via Provinciale, 15
75020 Scanzano Jonico (MT) – Italië
Tel: +39 (0)835 954666
[email protected]
nicofruit.it

Massimo Pittaluga
Top Gold
Tel: +39 3357920387
https://www.kiwigiallotopgold.com/

Publicatiedatum: